Lokaal 9: ‘Nostalgie, jawel…’

Mariënburgstraat nummer 12; het rijksmonument waar ooit patriciërs woonden, waar ooit vele meisjes naar school gingen, waar ooit de openbare bibliotheek in zat en waar het nu al vier decennia gonst van de  creativiteit. Het pand zal zijn vijfde nog onbekende leven gaan leiden na de zomervakantie van 2012. Voor ons tijd om met (helaas maar) vier docenten die al lang in de Mariënburgburgstraat werken, even terug te blikken; een ‘trip down memory lain’…

Jan Meijering

Jan is al 20 jaar een toekomstgerichte docent en denkt nooit na over herinneringen. “Ik ben altijd iets aan het maken, kijk naar de potentie van de groep, ik kijk vooruit. Als docent moet je altijd de volgende stap maken.”  Jan begeleidt al zo’n 10 a 12 jaar een groep kunstenaars op de dinsdagavond, een harde kern die zichzelf Lokaal 9 noemt. “Deze groep is naar een goede harmonie gegroeid met een leuke interactie. We trekken gezamenlijk op al we buitenshuis exposeren. We bewegen ons dus ook buiten het gebouw, maar wel altijd in de binnenstad. Het lijkt ook wel een beetje op vriendschap.”

Vroeger

Toch echt geen speciale herinneringen? “Nostalgie, jawel. Vroeger zag het hier zwart van de mensen tijdens de open dagen. De aanmeldingen konden we niet kwijt. Het gebouw puilde uit van de volwassenen, het was voller en dynamischer. Levenspatronen zijn veranderd, het lijkt wel een nachtkaarsje dat uit gaat…”

Hoogpolig tapijt

Het gebouw? “Daar ben ik desalniettemin erg aan gehecht. Het is een prachtige mengelmoes tussen sjiek en vies. Sjiek (de trap bijvoorbeeld); kunst mag een droom zijn. Vies, uitgeleefd, alles aan muren gespijkerd; het is ook een werkplaats en mag de kunstenaars niet beletten zich te uiten.” Na de zomer verhuist Kunstbedrijf Arnhem naar de oude Menno van Coehoornkazerne in de wijk Klarendal.  “Mensen vinden verhuizen moeilijk, ik wil juist graag kansen zoeken. Maar ik merk toch ook wel een vage angst… Een lokaal met hoogpolig tapijt? Ik wil er wel een smeerboel van kunnen maken.”

Je vrouw Anne Marieke hier ontmoet?  “Ook leuk…”

Deze content is onderdeel van gemaakt materiaal voor de interne nieuwsbrief van Kunstbedrijf Arnhem.

Share