Jenever stoken in Gambia

In de zomer van 2012 bezocht ik Gambia, en wel Nilakoto bij Brikama waar een stichting in het leven is geroepen om een lokale gemeenschap te ondersteunen door middel van een kleuterschooltje. Ik onderzocht het gebied.

Familie Sanyang

De familie van Buba Sanyang komt niet om van de honger. Ze wensen van alles, dingen die voor ons heel gewoon zijn zoals bijvoorbeeld Tshirts, slippers, bezems, emmers, wasknijpers… Daar is nauwelijks geld voor, maar er worden dagelijks vele monden gevuld incluis die van ons. De familie heeft een tuin waar iets eetbaars uit komt, op hun compound staat een bakkerij die door een bakker geexploiteerd word en waar de familie huur voor ontvangt plus drie broden. Tijdens de ramadan deze zomer krijgt de familie zes broden.

Cashews

En dan hebben we die cashew boomgaard waarin zowel de lodges als het kleuterschooltje zich bevinden. De cashewnoot, we eten hem allemaal wel eens. Maar ik had geen idee… Het is een vrucht waar een noot aan hangt. De noot moet er vanaf gehaald worden en is giftig. Pas als hij op een bepaalde manier wordt gebrand, leren wij hem kennen in Europa. Dat branden gebeurt in India. Met andere woorden; hier worden de noten geplukt en onbewerkt verkocht. De familie kan daar een paar zakken rijst van kopen.

Distilleren

Dan is er nog de vrucht. Daar komt best een aardig sapje uit, wat een beetje op cranberrysap lijkt. Maar daar gebeurt niets mee, waarschijnlijk omdat er geen elektriciteit is en er dus ook geen koelkasten zijn: ze kunnen het niet bewaren. Het rapen van de vruchten van de grond laten ze aan een andere familie over. Deze familie is een christelijke familie en zij stoken het sapje tot een jenever. Omdat islamieten geen alcohol drinken en christenen wel, krijgen die vruchten toch nog een functie. De familie krijgt hier niet voor betaald, maar het terrein blijft er door onderhouden.

Een prachtige manier om met respect voor elkaar gebruik te maken van wat de aarde geeft en dat ook te delen. De dame rechts op de foto – trouwens – is aan het einde van het seizoen nog dagelijks bezig vruchten te rapen en die te persen. De dame links had erg zin ook op de foto te komen die dag… Dat is ook wel eens anders in Gambia.

Dit bericht is gemaakt om de gratis blogspot website van de stichting invulling te geven. De stichting is in 2019 opgeheven. 
Share