Özlem stelt de goede vragen in de synagoge

In oktober bezocht een groep bewoners de synagoge in de Pastoorstraat in het centrum. Özlem Tan woont al 35 jaar aan de Hommelseweg en werkt momenteel als vrijwilliger bij Rijnstad. Meneer Kellerman die zijn gasten in de synagoge enthousiast ontving, was heel blij met Özlem; “Zij stelt de goede vragen!”

Interreligieuze activiteiten voor volwassenen en kinderen

We denken dat we het allemaal weten

Özlem heeft altijd al interesse gehad in het Jodendom. ‘Van huis uit heb ik meegekregen dat als je de Islam wilt begrijpen, je je ook zult moeten verdiepen in andere religies. Ik probeer veel te lezen over de oorsprong, bronnen, stromingen en verhalen van religies.  Mijn voorkeur gaat toch naar het vragen stellen en antwoorden krijgen vanuit de sjoel (de andere naam voor synagoge, red.). We denken dat we het allemaal weten, maar vullen eigenlijk zelf in. Er zijn veel overeenkomsten tussen het Jodendom en de Islam zoals het vasten, besnijdenis en het niet benutten van varkensvlees. Buiten het feit dat het erg leerzaam was, denk ik dat het belangrijkste is om te weten dat  ‘religie iets is tussen jou en God’ zoals meneer Kellerman dat ook zei.’

Vrijheid is ons niet gegeven

‘Tot mijn verbazing is de Joodse gemeenschap in Arnhem enorm klein. Na de oorlog hebbende overlevenden van de tweede wereld oorlog hun gemeenschap niet echt op kunnen pakken. Het persoonlijke verhaal van de heer Kellerman heeft mij nog heel erg beziggehouden. Het is mij duidelijk geworden hoe belangrijk de verhalen van de overlevenden, maar ook van de overledenen zijn. Vrijheid is ons niet gegeven en dat mogen wij nooit vergeten.’

Deze content is onderdeel van de Klare Taal pagina van wijkkrant Klarendal over interreligieuze ontmoetingen, editie 7 van 2015

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share