‘Luisteren naar de stilte in onszelf’

De Larikshof, een monument van verwarring

De heer Marinus van der Ende (96) was er bij; op 12 april 1945 vielen er onnodig slachtoffers op de Geitenkamp tijdens operation anger – ook wel bekend als Second Battle of Arnhem; een operatie van de geallieerden die in aanloop naar de bevrijding van Arnhem slaagde, maar waarbij in een uitgestorven stad achtergebleven ‘Bultbewoners‘ door misverstanden omkwamen. ‘Daar, op de Larikshof heb ik ze toen tijdelijk begraven…’ wijst meneer van der Ende.

Herdenken

Sinds zeven jaren herdenkt Stichting Herdenking Geitenkamp op 13 april dit onderbelichte voorval uit de Tweede Wereldoorlog bij het opgerichte monument op de Larikshof. Kinderen, jongeren, het koor, wijkdichter Abel Brouwer, een kranslegging: allen leverden ook afgelopen woensdag hun bijdrage aan deze herdenking die in het thema van verdraagzaamheid stond.

Herinnering wakker houden

Burgemeester Herman Kaiser was in functie voor de tweede keer aanwezig bij deze herdenking en sprak over de onoverzichtelijke periode van de lente van 1945 voor de geallieerden. Hij legde daarmee uit waarom het zo lang heeft geduurd voordat dit monument werd gerealiseerd; het waren periodes van verwarring en er waren duidelijk jaren van reflexie nodig. Maar hij maakte ook een koppeling naar nu: ‘Als we niet naar elkaar luisteren, ontstaat er een gevecht en raken we elkaar kwijt. De herinneringen moeten ons wakker houden. Als we luisteren naar de stilte in onszelf, dan kunnen we de ander horen en voorkomen we verwarring.’

Na een minuut stilte werd de heer Marinus van der Ende naar de dienstauto van de burgemeester begeleid. ‘Hij mag dat, één keer per jaar’ aldus Kaiser. Samen dronken ze nog een kopje koffie in MFC de Wetering.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share