Heilige van de wijk – Judith koos Kees

In het wijkatelier in Sint Marten Arnhem, komen wekelijks bewoners bij elkaar om onder begeleiding van professionele kunstenaars hun beeldende talenten te ontdekken. Tijdens een aantal workshops in het proces ‘Zelfportret van de wijk’ zochten zij ook naar heiligheid; wat betekent heilig voor jou in het dagelijkse leven en hoe zou je dat verbeelden?

Kunstenares Judith Mouw

Judith hoeft haar talenten helemaal niet te ontdekken; zij tekent begenadigd. Tijdens de eerste workshop hoefde zij ook niet lang na te denken over ‘Heilige van de wijk’. Daar waar anderen zochten naar het begrip heiligheid (kat? Moeder Aarde? familie?) was voor Judith De Heilige van de Wijk direct duidelijk in de persoon van Kees Kentin (1937 –  2005). Ze woonden jaren in de zelfde straat met hem en zij deelden veel.  Uit het blote hoofd en uit haar herinnering begon zij hem direct te tekenen.

Kees Kentin en Judith

Het voert wat ver om uit te leggen wie Kees Kentin was, in en voor de wijk Sint Marten. Een instituut op zichzelf. Velen missen hem, velen waren op hem gesteld. Zo ook Judith. Voor haar is Kees dus ‘sowieso’ DE Heilige van de Wijk. Maar niet alleen om zijn aanwezigheid – of juist afwezigheid. Precies twee jaar na zijn plotselinge overlijden beviel Judith op 19 juli in 2007 van haar dochtertje, Khayes. Maar zij mocht maar heel kort leven. Dit verhaal – hoe moeilijk ook – mocht opgeschreven worden, waarmee ook de pijn van Judith en haar band met wijlen Kees Kentin.

Foto

Op de foto is het kunstwerk nog niet af. Maar Judith staat op het kruispunt Nijhoffstraat/Sint Marten, beschikbaar voor PR doeleinden om het ‘Zelfportret van de wijk’ of ‘De Heilige van de wijk’ te duiden; precies tegenover het huis waar Kees zoveel jaren leefde en zoveel mensen, zoveel zielen en verhalen binnen liet.

Het officiële bericht wat de deur uit ging

De foto is voor andere doeleinden gebruikt dan het persoonlijke verhaal hier boven. Een van de persbericht versies voor het Wijkatelier kwam online op Arnhem Direct, ongeveer onderstaand werd in week 38 gepubliceerd in de Arnhemse Koerier print, huis-aan-huis verspreid:

Op zondag 24 september zullen bewoners allerlei kunstzinnige uitingen laten zien in de wijken Klarendal, Sint Marten en Sonsbeek, met een zelfportret van de wijk. Een taxichauffeur die exposeert in een bushokje. Een bewegwijzering die tegelijkertijd een kunstwerk is. Bewoners die dansers worden. Op drie routes beleven bezoekers tussen 12.00 en 18.00 uur culturele- en kunstavonturen.

Wijken voor Kunst

Wijken voor Kunst kan putten uit een rijke traditie van evenementen. Zo komt er een nieuwe editie van ‘De Wijk Danst!’ en exposeren de kinderen van de Jan Ligthartschool de werken die ze onder begeleiding van kunstenaars uit de buurt hebben gemaakt. Maar er is nog veel meer, zoals de expo ‘Zelfportret van de molen’ in Molen de Kroon van omwonenden die de molen fotografeerden vanuit dakraam, toilet of anderszins. Of de vele interpretaties van het thema zelfportret, te zien in de bushokjes van lijn 13.

Het Wijkatelier

Het thema ‘Zelfportret van de wijk’ komt uit de stal van het Wijkatelier waar bewoners van alle pluimage gratis en onder professionele begeleiding hun talenten ontdekken. Via een route van Nieuwe Hommel – het ‘Binnenterrein’ van de Nijhoffstraat – Inloophuis Sint Marten kunnen bezoekers alle zelfportretten bekijken. Daarnaast is er een gezamenlijke kunstviering ‘De Heilige van de Wijk’, die plaatsvindt in de benedenzaal van het Inloophuis.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share