Ontaarde boom: ‘een idee dat iets wil veroorzaken’

In het Coehoornpark in Arnhem wordt op vrijdag 24 mei met het presenteren van het kunstwerk De Ontaarde Boom en een verhalenfestival, het gesprek aangejaagd over ontworteling. De initiatiefnemers zijn op zoek naar ontwortelde verhalen: mensen raken ergens in hun leven hun wortels kwijt en zijn daardoor (soms onbewust) rouwend. Met het uitwisselen van verhalen, wordt begrip vergroot.

Kunstenaar en parkregisseur

De Ontaarde Boom is een kunstwerk van Daan van Geijlswijk (linkst op de foto) dat vanaf 2016 voor tweeënhalf jaar bij Hogeschool Van Hall Larenstein hing in Velp. Daarna is de boom geplant. ‘De Ontaarde Boom symboliseert de toestand van de mens wiens wortels de aarde niet werkelijk kunnen bereiken. Op een of andere manier zijn diens wortels ontaard en vertrouwen de grond niet meer helemaal.’ aldus Daan. Het werk is ontwikkeld om mensen te raken en betekenis te laten hebben voor hun dagelijks leven.

Het was altijd de bedoeling dat het kunstwerk als idee op reis ging. Parkregisseur Willem Jakobs is al drie jaar bezig De Ontaarde Boom ook in het Coehoornpark te omarmen. Willem: ‘Dit is precies wat wij in dit park willen: het kunstwerk is geen museumkunstwerk, maar een idee dat iets wil veroorzaken. Net als wat wij met het Coehoornpark willen, namelijk de openbare ruimte gebruiken voor uitwisseling en mensen bij elkaar brengen.’ Het Coehoornpark is de tweede locatie voor De Ontaarde Boom.

Ontworteling en verbinding

Mensen die immigreren of gevlucht zijn, maar ook een scholier die van school moet veranderen, kunnen zich ontworteld voelen. Ook arbeidsmigranten uit nabije landen en zelfs wijkbewoners die hun buurt zien veranderen door de komst van nieuwe inwoners. Dergelijke veranderingen hebben grote invloed op ons verdere leven. Door te luisteren naar verhalen over de ontwortelde mens in onszelf en onze medemens komen we tot meer begrip. Middels de verhalen komen we er achter wat voor rol migratie en identiteit hebben als bron van zowel liefde als conflict.

De Ontaarde Boom groeit een zomer lang in het Coehoornpark boven de grond en vormt een krachtig symbool elkaar te ontmoeten bij het kunstwerk. ‘Door de combinatie van kunstwerk en een minifestival op 24 mei brengen wij over dit thema het gesprek op gang met het publiek. Bezoekers kunnen de boom bewonderen en worden vermaakt met een stadsdiner, flessenpostverhalen op een podiumoptredens over ontworteling en film. Het publiek wordt uitgedaagd om actief deel te nemen en antwoord te geven op de vraag: hoe zit het met jouw wortels?’ – aldus de organisatie.

Coehoornpark

Het verhalenfestival van vrijdag 24 mei wordt georganiseerd door Stichting De Waterspiegel in samenwerking met StudioStadsgras. Kom bij De Ontaarde Boom langs tussen 17.30 en 22.00 uur in het Coehoornpark (t.o. Coehoornstraat 33 in Arnhem, waar ooit de Kleine Eusebius stond) – de entree is uiteraard gratis. Doe mee en ontmoet bij de wortels van de boom! Het minifestival gaat daarna nog twee dagen door, De Ontaarde Boom blijft ook na dit weekend een zomer lang in het Coehoornpark om het gesprek onder haar wortels voort te zetten.

Deze content is gemaakt in opdracht van kunstenaar Daan van Geijlswijk en haalde met een andere foto op 11 mei 2019 ook de ARNHEMSE KOERIER.

Share