Bijzondere vrouwen in gouden kistjes

Aan de Hommelseweg worden vanaf de Internationale Vrouwendag op 8 maart, een jaar lang bijzondere verhalen gepresenteerd van vrouwen over de hele wereld, in kleine gouden kistjes. Initiatiefneemster Cato Donker vertelt hoe zij hier toe is gekomen. 

Van Fries dorp naar Klarendal

Cato woont nog maar kort aan de Hommelseweg in het blokje oude huizen aan de Klarendalse kant, noordwaarts vanaf de COOP. Eerder woonde ze in een Fries dorp, maar ze wilde terug naar Gelderland. In een ander Fries dorp Oldeberkoop, wordt al vijftig jaar een Open Stal kunstroute georganiseerd, ieder jaar met een apart thema. Als bezoeker zag Cato het thema ‘Imagine: vrede, vrijheid, verdraagzaamheid’ aangekondigd. Toen begon er iets te ontstaan in het hoofd van Cato: ze wilde iets met vrouwen doen.

‘Vrijheid is niet alleen fietsen met de wind in de haren’, vindt Cato. Al sinds haar jeugd begaan met feminisme, begon ze op internet verhalen en foto’s van bijzondere vrouwen te zoeken, redactie te voeren en mooie documenten te maken. Het werden 66 verhalen uit 33 landen. Met oude pallets creëerde ze een muur om al die vrouwen een plek op te geven. Met deze installatie meldde ze zich aan om deelnemer te worden aan de Oldeberkoopse kunstroute. Maar de kunstcommissie koos niet voor haar project.

Arnhemse zoektocht

Ondertussen verhuisde Cato naar Arnhem en al die bijzondere vrouwen verhuisden uitgeprint op A4tjes mee naar Klarendal. Cato vond nog steeds dat ze allemaal een podium verdienden, dus ging ze in de buurt op zoek. Voor wijkwasserette en ontmoetingsplek De Wasplaats in Klarendal was, los van de lockdown, het project te groot. Met het Inloophuis in Sint Marten werden als locatie al gesprekken gevoerd. De Arnhemse Ideeënmakelaars kwamen daarnaast op haar pad om te sparren, mee te denken in oplossingen en eventueel een grotere centrale locatie.

En toen opeens realiseerde Cato zich dat ze helemaal vergeten was op de documenten bronvermelding en copyrights te vermelden. De moed zakte haar even in de schoenen… Maar na zo enorm veel uren en moeite om die 66 verhalen bij elkaar te verzamelen, hulp die ze van vader en de rest van haar familie kreeg, stimulering van De Ideeënmakelaars, liet het Cato toch niet echt los. Wandelend door de wijken, kwam ze op een nieuw idee.

Goudkistjes

‘Als het plan niet werkt, verander dan het plan zonder het doel uit het oog te verliezen’, quote Cato in het Engels. In Klarendal en Sint Marten hangen naast deuren namelijk Goudkistjes. Dat zijn kleine gouden kistjes aan de gevel waarin eigenaren iets kunnen tentoonstellen, waardoor buurten minder anoniem worden. In de jaren 2010 en 2011 zijn daar subsidies voor geweest, waardoor bewoners tegen een heel laag tarief zo’n Goudkistje konden aanschaffen: het wemelt er van in die wijken! Cato liep er soms nieuwsgierig hele routes voor om ze te ontdekken en dacht: ‘Dat is het! Gewoon naast mijn eigen deur waar dagelijks genoeg mensen voorbij lopen: iedere week een ander vrouwenverhaal in de Goudkistjes en ik smeer het project over een heel jaar heen!’

Om aan Goudkistjes te komen, heeft Cato nog wel moeite moeten doen. Het project Goudkistje ligt namelijk al weer enkele jaren stil. Maar het lukte haar twee grote kistjes te scoren elders in het land, waar haar A4tjes in passen. ‘En als er dan iemand iets aan te merken heeft op de bronvermelding, mogen ze aanbellen. Dat risico neem ik.’ De 66 activistische vrouwenverhalen uit zowel 1870 als 2019 en alle jaren daar tussenin, moeten verteld worden: ‘Ze zijn soms met geen pen te beschrijven. Ik voel me verplicht dit voor de vrouwen te doen. En bovendien in deze (corona) tijd is het belangrijk elkaar wat te bieden. Ik hoop dat de voorbijgangers respect voor de verhalen krijgen en dat het project hen raakt.’

—-

Foto: Vlak voordat de Goudkistjes opgehangen worden, bekijkt Cato één van haar favoriete dames: de Afghaanse activiste en rapper Sonita Alizadeh © Zefanja Hoogers

Dit artikel is geschreven in opdracht van Praktische Zaken in Arnhem, die ONDERAF ter inspiratie grote en kleine initiatieven van Arnhemmers verzamelen die de stad een beetje mooier maken. De Arnhemse Koerier nam het op.

 

Share