Diffa loves live

Shivaas Brayn Ramsoebhag is 20 jaar en woont in Klarendal. Recent deed hij mee aan een Arnhem-breed project voor- en door jongeren, georganiseerd door New Arts. “Arnhemz Videovirus is een project waar jongeren uit verschillende wijken een eigen videoclip maken. Jongeren zijn veel bezig met muziek en de eigen presentatie van zichzelf, en willen graag in beeld komen […] Vanuit de ervaring dat er onder de hedendaagse jeugd (met name allochtone) een grote aantrekkingskracht is tot de Urban Music, hebben we ons in onze benadering hierop gericht” aldus de website van New Arts. We ontmoeten Shivaas, die liever door het leven gaat als Diffa.

Film

Diffa is in de wijk drie jaar geleden eerder in de aandacht geweest door zijn deelname aan de film Doekoe’s & Jonko, een film over crimineel gedrag onder jongeren. Dit project is niet overal positief ontvangen wat de nodige nasleep heeft gehad bij Diffa thuis. Diffa voelt zich wel verongelijkt; “Kijk, we werden gevraagd. Mijn drijfveer om aan die film mee te werken was om jongeren te laten zien hoe fout groepsgedrag kan aflopen. Het is niet altijd zo leuk als ze denken.” De film werd op een zaterdagmiddag afgelopen september op Nederland 3 door de NPS uitgezonden. Troostende gedachte is dat hij toen voor die middag op de 3e plaats stond qua kijkcijfers. Ten tijde van de opnames van de film, ging het met school en werk niet helemaal klakkeloos met Diffa. Maar daar zit verandering in.

Mandir

Diffa komt uit een Hindoestaans gezin. Hindoestanen houden drie keer per jaar een offerfeest. Ze vasten negen dagen, geven offers met fruit, bloemen en rijstebrij en doen in de Mandir (Hindoestaans gebedshuis) een wens. Vorig jaar stond Diffa daar voor het eerst voor open en er ging een wereld voor hem open. Diffa pakte zijn leven aan en deed vurige wensen voor zijn toekomst. Met resultaat. Via trajecten was hij in een capaciteitentoets terecht gekomen waar uit bleek dat hij goed is met cijfers. Hij werd dan ook aangenomen bij het Rijn IJssel voor de opleiding MBO boekhouden.

Muziek

Al vóórdat Jongerencentrum de Mix bestond, waren Diffa en vrienden toen nog op het Wijkcentrum met muziek bezig. “We hebben toen nog wel eens een nummer opgenomen. Later werd dat ‘Bubbling Battle’ waar we ons mee bezig hielden en mee optraden.” In dit project hebben alle deelnemende jongeren zelf hun teksten geschreven. Het nummer ‘Love life’ van Diffa gaat over een overleden echtgenoot die als engel uit de hemel aanziet hoe zijn vrouw door huidige partner word mishandeld. Diffa had dit idee in zijn hoofd; “Je moet gewoon in vrede leven, met liefde.” De tekst is gezongen in Engels-Jamaïcaans. Dat komt omdat Diffa erg veel naar ‘dancehall-muziek’ luistert, een muziekstijl ontstaan uit een combinatie van reggae, hiphop en calypso. De beelden in de video zijn uiterst professioneel vormgegeven door de begeleiders van New Arts. “Ik wilde het als een spirituele gedachte vanuit de hemel laten zien. En dan als engel, engelen zijn lief.” In januari was de presentatie van alle 15 videoclips en Diffa heeft er een fantastische ervaring mee achter de rug. Met heel veel positieve reacties; op straat en ook via YouTube.

Toekomst

Diffa heeft al een aantal boekingen staan met zijn nummer. Maar hij wil beter worden, meer tijd in muziek en performance steken. Als optredens een vervolg krijgen, zal hij ook en groter repertoire moeten maken. “Ik wil mijn school natuurlijk goed afmaken. Ik heb overal wel passie voor, word gesteund door mijn familie, maar eigenlijk wil ik wel als artiest doorbreken. Als dat lukt, zal mijn kennis van boekhouden in het bedrijf altijd van pas komen!”

Gemist? Ga naar YouTube, écht de moeite waard! Ook op www.jonginarnhem.nl zijn alle videoclips nog terug te vinden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share