Zingende buurvrouwen op auditie

Buurvrouwen Carla en Elly kwamen dapper op auditie voor Volksopera Klarendal. ‘Gewoon, we houden nou eenmaal van zingen. Maar zet ons maar in het koor hoor!’ Zij waren twee van de 120 auditanten. Het mocht niet baten; de Volksopera kreeg de begroting niet dicht en werd nooit uitgevoerd.

Volksopera Klarendal vooruit geschoven

Maart 2015

Waarschijnlijk is het voor weinig mensen écht nieuws;  de Volksopera Klarendal die aankomende juli uitgevoerd zou worden, is een klein jaar naar voren geschoven. Wat is de Volksopera ook al weer? “Voor Klarendal, door Klarendal is het motto; een opera gezongen en uitgevoerd door bewoners van de wijk. De anderhalf uur durende opera – met Nederlandse teksten – bestaat uit operaklassiekers die iedereen wel ergens van kent. De Volksopera Klarendal is pure community art: zowel buurtverbindend als een onderscheidend kunst & cultuurproject.” Toen Roel Coppelmans en zijn team van het KAB Posttheater afgelopen september bedachten René van ’t Erve in Arnhem uit te nodigen – Stichting Volksopera Nederland heeft al drie eerdere volksopera’s in den lande georganiseerd – waren de financiën nog niet gewaarborgd. Maar er moest  tegelijk ook een tijdsplanning  voor de productie komen. Daarmee is een bepaald risico genomen, maar eerdere keren was dit ook goed gegaan.

Klaar met audities

Begin februari begon het echt spannend te worden. Er waren op dat moment twee auditiedagen achter de rug met een enorme opkomst en zoals de organisatie alle deelnemers meldde:­­­­­­ “Bij die twee auditieronden tot nu toe (er zou een derde aankomen om alle 120 aanmeldingen te kunnen horen zingen, red.) zaten opvallend goede stemmen (…), Klarendal bleek zelfs over goede zangcoaches en koordirigenten te beschikken. Kortom: alles wees erop dat de opera een succes kon worden.” Maar de provincie Gelderland wees een subsidieaanvraag af die cruciaal was voor het doorpakken van de productie. Binnen het Arnhemse zelf zijn nog enkele pogingen ondernomen om Volksopera Klarendal voor 2015 te redden, maar het risico werd te groot.

Bijna opstandig

Erg jammer! Niet eerder was het animo zo groot, de persaandacht was (in de Gelderlander) paginavullend, vrijwillige fotografen meldden zich, er was een heel leuk team ontstaan en de sfeer onder alle zingende deelnemers was spannend gezellig. Dezen reageerden dan ook massaal op het bericht van uitstel, zij hadden erg veel zin om met dit proces aan de slag te gaan en stonden allemaal in de startblokken. René van ’t Erve, namens Volksopera Nederland: “De steun was hartverwarmend, ook qua financiële toezeggingen. Opstandig bijna, geheel in lijn met de historie van de wijk. Die weerbaarheid zal ook het thema zijn van de uitvoeringen straks.”

PS  Bovenstaand artikel is geschreven  voor wijkkrant Klarendal. Vlak daarna ging definitief de streep door het project.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share