‘Muziek haalt barrières weg’

Tuncay Arslan, ambassadeur Muziek bij de Buren

‘We beheersen dan een andere spreektaal, maar muziek haalt die barrière weg’

Tien jaar geleden kwam Tuncay in Nederland leven, bij toeval enkele jaren daarna in Arnhem.  Hij is lid van de wereldmuziek formatie KonFusion die vorig jaar de opening van Muziek bij de Buren Arnhem verzorgde in Dudok. Met zijn nieuwe band wil hij zich ook dit jaar gaan aanmelden voor 11 december.

Bekend met Muziek bij de Buren

Tuncay was in zijn leven in Turkije semi-professioneel saz speler én zanger. Hij was al wel een beetje bekend met Muziek bij de Buren, vorig jaar is hij na de opening uitgebreid langs huiskamers door de stad gegaan. ‘Elk adres heeft zijn eigen karakter, allemaal even kleurrijk. Het was heel warm om te zien, dat bijvoorbeeld mensen die elkaar niet eens kennen met zijn drieën op een tweezitsbank zaten. De muzikanten voelden zich alsof ze thuis waren. Het had allemaal een hele familiaire sfeer en vriendelijk.’

Turkse muzikanten

Als muzikant en zanger laat Tuncay zich inspireren door oude poëten, dichters en muzikanten als Köroğlu, Karacaoğlan en Pir Sultan. Maar ook van recentere volksmuzikanten als Âşık Veysel Şatıroğlu en Neşet Ertaş speelt hij liederen.  De wereldmuziek bands waar Tuncay in speelt, hebben allemaal totaal verschillende etnische en culturele achtergronden. ‘We ontmoeten elkaar dan ergens in het midden: de muziek. Eigenlijk is dat ook zo tijdens Muziek bij de Buren: de muzikant kom niet alleen musiceren en het publiek komt niet alleen muziek luisteren. Ergens in het midden vindt de ontmoeting plaats en de afspraak is om samen te genieten.’

Filosoferen

Tuncay heeft hele mooie ideeën over muziek. ‘Muziek is ritme maken, net als ons hart dat doet. Figuurlijk zit muziek dus in onze ziel. Als we luisteren en voelen, puur en bloot, is muziek er als basis en zonder oordelen en vooroordelen. Muziek is daarom belangrijk om samen te leven en elkaar te begrijpen.  Tijdens Muziek bij de Buren is er ook nog eens geen hiërarchie tussen muzikant en publiek, dat raakt aan de mensen.’

Dit bericht is gemaakt voor Muziek bij de Buren Arnhem.

Share