Wassen, kunst, huisvlijt, vinyl en ontmoeting

De Wasplaats, de wijkwasserette aan de Klarendalseweg, heeft begin 2016 haar deuren geopend als een bewonersbedrijf met een sociale doelstelling, om bewoners en ondernemers in Klarendal en omstreken te voorzien van schone was. Maar de Wasplaats is veel meer dan alleen een wasserette.

De Wasplaats – de wasbaas in de wasserette

Vanaf de opening treffen we vijf dagen in de week Rik van Houten in de Wasplaats. Rik is inofficieel tot ‘de Wasbaas’ omgedoopt. Maar Rik is veel meer dan de man die de wasmachines draait. Rik was twee jaar werkloos en moest zich oriënteren op een werkervaringsplek. Al zoekende kwam hij terecht in de ‘pioniersgroep’ van de Wasplaats: hoe werken andere wasserettes en bewonersbedrijven in het land? Hoe gaan wij dat ik Klarendal op zetten? Rik dacht hier in mee, kon vrijgesteld worden van sollicitatieplicht en is ondertussen het dagelijkse gezicht van de Wasplaats.

Werken in en voor je eigen wijk

Rik draait als Wasbaas de wasjes voor grote en kleine klanten. Maar voor alle mensen die er dagelijks binnen komen voor een bakje koffie en een babbeltje, is hij ook de gastheer. ‘Ik vind het erg leuk om in mijn eigen wijk iets de doen met bewoners. Wasjes draaien, mensen begeleiden, het winkeltje OOgst in de gaten houden (‘Handgemaakt door wijkbewoners’), met de elektrische bakfiets wasjes naar de klanten brengen; de veelzijdigheid is erg leuk.’  Het is de bedoeling dat er een betaalde baan uit Rik’s werk komt.  Met de klandizie voor de wasserette gaat het steeds beter en de omzet van de Wasplaats stijgt gestaag.  Maar er moet nog wel iets bedacht worden om verzekerd te zijn van Rik’s aanwezigheid in de Wasplaats.

Wasplaats goes vinyl

Rik draait niet alleen de was, hij draait ook graag plaatjes! In de grammofoonhoek hoorde een plaatje draaien al langer tot de mogelijkheden in de Wasplaats. Maar nu is de collectie uitgebreid door hem zelf en grammofoonplaat liefhebbers. Zij kunnen hun grammofoonplaten beschikbaar stellen, Rik bewaakt de kwaliteit. Als deze verkocht worden, gaat een deel van de opbrengst naar de eigenaar en 20% van de opbrengst komt ten goede aan Winkeltje Oogst voor onderhoud en PR doeleinden. ‘Wassen, kunst, huisvlijt, vinyl en ontmoeting; ik voel me wel thuis hier!’ aldus Rik.

——-

Deze content is in oktober 2017 gemaakt o.a. voor de wijkkrant van Klarendal. Meer informatie over dit bewonersbedrijf is de vinden op de website van de Wasplaats, in deze zelfde periode door mij heringericht.

Bewaren

Bewaren

Share