Pieter: ‘Wij zijn hoopverleners: het kán dus wél’

Als ex-verslaafde is Pieter Poppinghaus iedere vrijdag als herstelondersteuner te vinden bij inloop van Iriscovery in De Wasplaats Klarendal Arnhem. Als onderdeel van de Iriszorg, helpen Pieter en zijn collega mensen met verslavingsproblematiek graag verder, door luisterend oor te zijn, of verder te komen in de netwerken. Lees zijn verhaal.

Verslaafd

Pieter kwam al vroeg in zijn leven in aanraking met drugs. Nadat hij met een bijna overdosis in het ziekenhuis raakte en zich realiseerde dat hij niet meer deelnam aan de maatschappij, is het hem op zijn 30e gelukt te stoppen met harddrugs. ‘Ik stond volop in het feestleven en een keer een snuifje werd al snel vaker. Na de bijna overdosis ging ik wel nadenken; wilde ik vader zijn of begraven worden door mijn zoon? Het heeft me naar de klote geholpen. ’ Ondertussen is hij ook gestopt met cannabis roken en zelfs met gewoon roken.  ‘Mijn jongste (8) confronteerde me “roken is slecht, daar krijg je longkanker van”, ik had er gewoon geen zin meer in. Verslaving heeft vaak te maken met psychische problemen, met wat je meemaakt. Ook dat heb ik opgepakt en schoongemaakt, uiteindelijk moet je dat wel doen.’

Ervaringsdeskundige

Pieter is wel altijd werkzaam geweest. Door eczeem problemen heeft hij moeten stoppen met zijn glazenwassersbedrijf. Thuiszitten voelde nutteloos en zo kwam het idee om zich tot ervaringsdeskundige te laten scholen bij het Howie the Harp opleidingsinstituut via het RIBW. Via via kwam IrisCovery op zijn pad en na een sollicitatiegesprek werd hij er aangenomen als vrijwilliger. Tot zijn opleiding af is, moet Pieter zich herstelondersteuner noemen en wordt hij door de organisatie gecoacht en ondersteund. ‘Er komt steeds meer vraag naar betaalde ervaringsdeskundigen. Een professionele hulpverlener kan niet overal over mee praten; ze hebben nooit gebruikt en voelen de trek en de zucht niet. Uiteindelijk wil ik een baan in de verslavingszorg.’

IrisCovery

Eerder hadden de herstelondersteuners en ervaringsdeskundigen hun inloop in het oude gebouw van het Velperpoortstation, maar daar moesten ze weg. Na een tijdje ontdekte Pieter als geboren en getogen Klarendaller zélf de Wasplaats als prima plek. De inloop begint na twee maanden een beetje op gang te komen. Iedereen is er welkom en de insteek is verslaving. Dus ook als het internet-, gok- of game-verslaving betreft. Vervolgens kunnen ook familieleden of naasten voor advies en vragen binnen komen. ‘Wij kunnen meedenken om een opstap te vinden naar professionals, we kunnen altijd iéts betekenen.’ Voor IrisCovery hoeft men niet verbonden te zijn aan Iriszorg, de koffie en het koekje staan klaar, de drempel laag en het is altijd gratis.

‘Als ik iemand kracht kan geven door de erkenning van zijn verhaal, dan voel ik me daar heel goed bij.’ Nu al krijgt hij na een gesprek bevestigende woorden. Daar doet Pieter het voor: ‘Hoopverleners: het kán dus wél.’

Share