Ambassadeur huiskamerfestival Lain: ‘Het is geven en nemen’

Afgelopen zomer heeft Arnhemmer Lain Barbier landelijke beroemdheid verworven. Hij deed mee aan de eerste editie van The Voice Senior en in onze stad volgden media en het publiek zijn avontuur op de voet. Het televisiespel is afgelopen, Lain viel uit bij The Finals, het leven als artiest is veranderd én hij meldde zich bij het huiskamerfestival Muziek bij de Buren.

Leven van de muziek

Lain bleef als jonge muzikant in Arnhem hangen na zijn diensttijd op de Saksen Weimar kazerne: ‘Ik zat iedere avond in Café de Primeur op de Beekstraat, kwam om 4 uur ’s ochtends terug op de kazerne en na een uurtje liggen moest ik op appèl…’ Lain speelde in allerlei bandjes om uiteindelijk terecht te komen in het stage- en tourmanagement; ‘Met BZN ben ik  twaalf jaar de hele wereld overgegaan. Dat was mijn vaste inkomen, ik bleef er naast spelen en zingen.’

Er volgden omzwervingen; tien jaar op een Italiaans eiland (ook daar zat hij deels in de muziek) en een zoektocht in Suriname naar zijn roots. Maar tóch  was  Arnhem wel zijn stad waar hij het oude leven weer op pakte. ‘Muziek maken is alle jaren nooit mijn hoofinkomsten geweest, inmiddels wel.’

The Voice Senior

Lain’s dochter maande hem om zich eens te melden bij The Voice: ‘Maar waarschijnlijk was ik al te oud. Toen iemand me tipte dat er een Senior editie kwam, dacht ik dat het een grap was. In een vlaag van verstandsverbijstering ben ik vlak voor de kerst de eerste auditie van mijn leven gaan doen.’ Voordat de televisieshow begon, zijn er in ploegen wel 2600 audities geweest. Lain werd serieus genomen en was na twee voorselecties door: ‘Ik heb er ook alles voor gegeven. Ik ben bijvoorbeeld direct naar de sportschool gegaan en ben binnen drie maanden 20 kilo afgevallen.’

Dat kwam goed uit, want meedoen aan The Voice vraagt fysiek en mentaal  best wat van de deelnemers; veel repeteren én het hele circus er omheen, incluis de emotionele momenten die nodig zijn op TV: ‘Maar het is een goede ervaring geweest met de hele goeie coach Angela Groothuis, waar ik werkelijk van heb geleerd. Ondertussen heb ik meer, leukere en interessantere aanvragen voor optredens. En heel veel mensen die een selfie met je willen…. Maar op een dag zullen ze me wel vergeten zijn, toch?’

Lain is dus vlak voor mijn pensioengerechtigde leeftijd tóch nog zelfstandig artiest geworden. Zo is hij benaderd door de weduwe van Mink DeVille  (1950 – 2009) die in hem de stem denkt te hebben gevonden. Zij vraagt hem voor een hommage tour: ‘Dat was zonder The Voice nooit gebeurd. Maar ik geloof dit trouwens pas als ik op het podium sta!’

Huiskamer

Andere jaren kon Lain zich nooit melden voor Muziek bij de Buren omdat er optredens stonden. Nu leek het hem leuk om iets speciaals te doen, zodat het huiskamerfestival er ook wat publiciteit uit kan halen. ‘Ik geef al jaren huiskameroptredens. Als iemand me met zijn vraag raakt, al is het maar een verjaardag, dan doe ik dat. Een huiskameroptreden is spannend, heel anders dan in een volle kroeg. Het publiek staat dicht bij je. Ondertussen zing ik met mijn hart. Het geeft dan een kick als je naar huis gaat en weet dat je wat hebt bewogen. Als je niet genoeg geeft, heb je ook niet het recht om te nemen.’

Foto

Lain liet zich graag fotograferen in de studio van Roel Toering aan de Vijverlaan. In de jaren 70 maakte hij zijn eerste demo’s al in Stable Studio, al meer dan 45 jaar een  adres voor honderden bekende en minder bekende artiesten uit het hele land. Roel haalde er opnames bij van Lain uit 1972 en schuift ondertussen aan de panelen.

www.lain.nl

—-

Dit artikel is begin oktober geschreven in opdracht van Muziek bij de Buren Arnhem en ingekort opgenomen in de programmakrant van 2018.

Share