Van braakliggend terrein naar pareltje: de Buurtakker

Tussen het Bruishuis en Akker 71 in Malburgen Oost, is vier jaar geleden op een braakliggend stukje onbestemde grond, de Buurtakker gestart. Wat ooit grasveld, hangplek en hondenpoepveld was, is omgetoverd tot een biodiverse natuurrijke buurttuin waar ook groente wordt gekweekt. Verscholen achter de winkelstrip van de Akkerwindestraat, coördineert hovenier Bas Roodbergen het beheer van de Buurtakker.

Ontwikkelingsgebied

De twee voormalige ouderenflats aan de Akkerwindestraat hebben nieuwe bestemmingen gekregen als bewonersbedrijf het Bruishuis en multifunctioneel centrum Akker 71 waarin wonen, werken en leren centraal staat. Eigenaar Volkshuisvesting ontwikkelt op termijn óók de winkelstrook en jaagde de tijdelijke bestemming aan van het braakliggende grasveld om de leefbaarheid van het gebied te vergroten. ‘Over tien jaar gaat het hier waarschijnlijk allemaal op de schop, maar dat is een lange tijd’, aldus Bas. Volkshuisvesting financierde de eerste investeringen als een haag, hekwerk en waterpomp, vanuit de Wmo kwam er financiering voor uren om de start te maken. ‘We werken samen met organisaties uit Akker 71, zoals de RIBW en Activerendwerk. Ook samen met het Timmerhuis,- inmiddels onderdeel van het Wijklab-,  organiseren we buurtactiviteiten.; het is dus telkens een win/win situatie.’

Groen opbouwwerker

Bas studeerde Bos en Natuurbeheer op Van Hall Larenstein, maar als hovenier kwam hij al snel terecht binnen het sociale domein. In Klarendal en het Broek werkte hij eerder samen met bewoners aan meer en mooier groen in de wijken. Al snel werd stichting Schone Straat Groene Buurt in het leven geroepen, om bewoners van aandachtswijken te activeren en te stimuleren voor een groene en schone leefomgeving. Voor stichting Present knapt hij vaak samen met vrijwilligers verloederde tuintjes op van hulpbehoevende Arnhemmers. Voor stichting Groen Verbindt Schuytgraaf begeleidt hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te werken in het groen. Zijn bedrijf heet Plant is Koning, voor aanleg en beheer van groen. ‘Maar ik vind het leuk om dat met mensen te doen en dan de passie te combineren. Groei in groen zien: groei in zowel de natuur als bij mensen vind ik een heel inspirerende combinatie.’ Ook de Buurtakker is hem dus op het lijf geschreven.

‘Mooiste plek van Malburgen’

De Buurtakker is vanaf het begin gestoeld op samenwerkingen. Turkse buurtbewoners werken er in een moestuintje, er zijn prullenbakken geadopteerd en rommel wordt opgeruimd met bijvoorbeeld het KinderWijkTeam wat gehuisvest is in de winkelstrip. In de zomervakanties worden er samen met Vitanos (prikkelt wijkbewoners om gezond en vitaal te worden of te blijven) kookworkshop georganiseerd. Bas: ‘Kinderen en ouders zoeken dan groente en kruiden in de tuin, proeven is verplicht. Buurtbewoners leren gezond en betaalbaar te eten. Ik geloof ook in de samenwerking tussen kind en ouder en hoop dat de workshops thuis doorgepakt worden. Het overbrengen op andere mensen is heel leuk. We willen dan ook samen met Vitanos, Rijnstad, Scholen, Rotary en De Stadskok kindertuinen op gaan zetten.’

En zo komen er steeds meer samenwerkingen. ‘Ik heb een goede hoop op verdere inkomsten, om in staat te blijven de tuin met anderen te onderhouden’ zegt Bas. Mensen zijn verder erg positief: ‘Een pareltje, een mooie plek om te zien waar buurtbewoners én kunnen komen ontspannen maar ook vrijwilligerswerk doen.’ Het mooiste compliment kreeg Bas van een taakstraffer: ‘Dit is de mooiste plek van Malburgen!’

—-

Deze content is gemaakt in opdracht van Stichting Project, de stichting die achter de website Buurt&Regio actief is.

Share