Leonid Slutskiy: van trolleystad naar trolleystad

De beste periode in mijn leven tot nu toe was als coach bij CSKA Moskou en daarna als bondscoach van het Russische voetbalelftal. Ik ben de eerste Rus die daarna uit zijn comfortzone is gestapt en naar Europa is vertrokken. Ik zocht een kans in mijn carrière en belandde in Engeland als coach bij Hull City, terwijl ik geen woord Engels sprak. Maar ik zag een uitdaging. Binnen zes maanden leerde ik de taal bij een instituut. Ondertussen ben ik anderhalf jaar in Arnhem trainer voor Vitesse, maar in de Nederlandse taal zie ik wel erg veel onmogelijkheden…

Arnhem is de beste keuze. In Moskou stapte ik vijf keer per dag in een auto, in Londen gaat elke stap langzaam en hier is het heerlijk dat ik voor het eerst vrije tijd heb na het werk, naar de sportschool kan fietsen en er een ander manier van leven op na kan houden. Ik woon vlak bij het Sonsbeekpark en geniet van het groen. Een familie stad: mijn assistent coaches zijn met hun hele gezin hier gekomen, mijn zoon van veertien en moeder zoeken me graag op.

Maar er is meer dat me aanspreekt in Arnhem. Ik ben opgegroeid in Wolgograd (beter bekend als Stalingrad) en mijn vervoermiddel was daar de trolleybus. Arnhem is de enige trolleystad van Nederland, dat voelt toch een beetje als thuiskomen. De andere overeenkomst tussen deze twee steden is de Tweede Wereldoorlog. In 1942 vond de Slag om Stalingrad plaats, die jaarlijks groots wordt herdacht. Ik was verrast met traditie om de Slag om Arnhem te herdenken en onder de indruk van alle evenementen afgelopen september. Veel mensen in Europa vergeten de geschiedenis en ik waardeer het erg dat de relatie tot het verleden wakker wordt gehouden. Voor het feit dat Vitesse jaarlijks de Airborne wedstrijd speelt, ben ik dan ook erg dankbaar. Arnhem maakt me blij.

—–

Deze tekst is gemaakt in opdracht van Eigen! Arnhem e.o. in de stijl van de rubriek ‘Het Portret’. De foto van Slutskiy is gemaakt terwijl fotograaf David Jagersma hem voor de rubriek in deze Sonsbeekpark setting vastlegde. Nog geen maand na het uitkomen van het magazine verliet hij op eigen initiatief de Arnhemse voetbalclub Vitesse.

Share