Theater Koppig: ‘Je beweegt een beetje veel’

Voordat de coronacrisis uitbrak, brachten we in het MFC van Klarendal Theater Koppig voor kids in beeld. De wereld is ondertussen veranderd, maar toch delen we graag ook mooie dingen die er gaande waren.

MFC Klarendal – Kansrijk opgroeien

Alle naschoolse activiteiten die er plaats vinden in MFC Klarendal, vallen onder ‘Kansrijk opgroeien’ – een stedelijk project vanuit de Teams Leefomgeving met als uitgangspunt dat alle kinderen uit Arnhem gelijke kansen verdienen. Zo is Marije Tangelder twee keer per week druk in de weer theater te maken met Klarendalse kinderen.

Marije houdt van koppig: ‘Met opstandig gedrag en helpen met mondig worden (niet bij allemaal!) worden kinderen zelfverzekerder. Maar het gaat ook om samenwerken, dus lessen zijn bedoeld voor vertrouwen en zelfvertrouwen. Eigenlijk gebruik – of misbruik – ik theater, het is een fijn middel.’

Twee middagen in de week

Op maandagmiddag is theater Koppig sinds dit jaar onderdeel van de huiswerkbegeleiding. Samenwerkingspartners Leuke Linde, Sportbedrijf Arnhem, Kinderwerk Rijnstad, Kindcentrum Klarendal en het Sociale Wijkteam, zorgen voor een middag waar niet alleen wordt geholpen hoe kinderen huiswerk kunnen maken, maar waar sociale vaardigheden ook een speerpunt zijn zodat ze stevig in hun schoenen staan. De ene week gaan de kinderen sporten, de andere week gaan ze naar Koppig. Noëlle Bus (coördinatie huiswerkbegeleiding): ‘Theater is een mooie aanvulling. Het is mooi om te zien dat sommige kinderen waar je het niet verwacht, opbloeien. Bepaalde kinderen hebben er iets mee, het is goed voor ze.’

Op woensdagmiddag maakt Marije al langer theater met een clubje meiden. Die willen super graag ook eens in het echte theater staan. Daarom is er op vrijdag 10 april om 17 uur een open les in het Huis van Puck. Ouders en publiek worden dan geacht mee te doen aan de theater les. De meiden zijn al een maand zenuwachtig en vinden het super spannend, maar óók heel leuk!

Na de coronacrisis

Marije: ‘Een grote mond hebben kán, maar op een bepaalde manier natuurlijk. Ik zie het als een collectief van mensen die gebruik maken van talenten.’ Maar de scholen zijn dicht en activiteiten van Rijnstad in het MFC liggen allemaal stil… Marije hoopt na de mei vakantie en anders na de zomervakantie weer aan de gang te kunnen met de kids! Aanmelden voor Theater Koppig is dan altijd mogelijk. Als alles weer draait, kom dan naar het MFC aan het Kazerneplein en vraag naar Noëlle van de huiswerkbegeleiding of Joyce van het kinderwerk en er wordt gekeken naar mogelijkheden.

We hopen dat het goed gaat met de theaterkinderen, thuis, tijdens de coronamaatregelen!

Op de vraag wat ze van de theaterlessen vinden, antwoordt Semin ‘Je beweegt ook een beetje veel’, Chris ‘We staan soms lang op de tafel’ en Amy vindt het ook een beetje leuk.

De meiden die iedere woensdag in het MFC Koppig theater maken met Marije Tangelder, zouden  op vrijdag 10 april aan een open les  met publiek mee doen in Huis van Puck – het échte theater! Dat vonden ze super spannend, maar het feest is helaas ingehaald door het coronavirus…

Wordt vervolgd!

—–

Theater Koppig wordt mogelijk gemaakt door de cultuurmakelaar van Rozet, tevens opdrachtgever. Deze content is éérst in de wijkkrant van Klarendal gepubliceerd en daarna vanwege de coronacrisis aangepast op Klarendal.nl

Share