Vrijwillig pannenkoeken bakken: een erebaantje

In haar vrije tijd bakt Annemiek graag. Wonend tegenover de Klarendalse molen, leek het haar leuk daar iets voor te betekenen. De afgelopen tien jaren ontpopte zij zich als de pannenkoekenkoningin van Molen de Kroon tijdens evenementen.

Hard werken

Ze schafte er professionele zware stalen koekenpannen voor aan. Samen eten verbindt, maar het is dan hard werken: het tempo er in houden, de hitte van de pannen in de gaten houden, niet te dik, niet te dun, niet te vet, nieuw beslag maken van de eerlijke pannenkoekenmix én klantvriendelijk blijven. Ze noemt het zelf een erebaantje: in een traditionele omgeving een eeuwenoude betaalbare pannenkoek bakken waarvan de opbrengst naar het onderhoud van de molen gaat.

Recept van Annemiek

Zelf toevoegen aan 400 gram Klarendalse pannenkoekenmix: 1 liter melk, 2 eieren, snufje zout. Roer tot een glad beslag. Laat 15 minuten rusten. Nogmaals doorroeren en eventueel nog melk toevoegen. Bak in de koekenpan met een beetje olie of boter.

Annemiek creëert met cacao een molenfiguur op de pannenkoek tijdens evenementen.

Ode aan de Klarendalse pannenkoek

Het verhaal van Annemiek is een onderdeel van een speciale tentoonstelling gemaakt ter ere van het 150 jarig bestaan van de Klarendalse molen: Pannenkoeken worden al eeuwen lang gegeten, terwijl Molen de Kroon pas 150 jaar in het hart van Klarendal staat om meel te malen voor dit makkelijke en voedzame maal.

De speciale tentoonstelling op de graanzolder vertelt een gevarieerd verhaal. Aan de hand van de ingrediënten die nodig zijn voor de traditionele pannenkoek wordt een beeld geschetst van enkele mensen van de molen en ondernemers in de wijk Klarendal uit de afgelopen anderhalve eeuw. Misschien ontmoet u oude bekenden of herkent u de hedendaagse ondernemers in de wijk?

Alleen Molen de Kroon heeft door de jaren heen al deze mensen en gebeurtenissen van de expositie kunnen waarnemen: ‘Als de molen kon praten … zou je wat horen’ aldus de zoon van de laatste beroepsmolenaar Reijmes.

De tentoonstelling werd na het ridderen van bestuurslid Martin Brouwer officieel geopend op 11 december 2020.

Share