Kakelvers in Klarendal: het Kaaskwartier

In 2019 gooide personeelsadviseur en kaasliefhebber Kristel Wijgman het roer om: ze opende het Kaaskwartier in hartje Klarendal, met kaas voor op brood óf voor op het kaasplankje. De kaasboerin haalt haar speciale kazen bij kleine zuivelboeren in de regio en zoekt telkens hoe zich te onderscheiden in haar winkel, met ook andere exclusieve producten. Haar verse eieren komen van zorgboerderij Tokhok aan de Beukenlaan op de Geitenkamp, waar ze zelf voor op en neer fietst met haar bakfiets. Voor op een pannenkoek vindt Kristel extra belegen of jonge kaas het lekkerst: laat ze die nou net als de ‘Klarendaller’ altijd op voorraad hebben; heerlijke Noord Hollandse kaas.

Ode aan de Klarendalse pannenkoek

Het verhaal van Kristel is een onderdeel van een speciale tentoonstelling gemaakt ter ere van het 150 jarig bestaan van de Klarendalse molen: Pannenkoeken worden al eeuwen lang gegeten, terwijl Molen de Kroon pas 150 jaar in het hart van Klarendal staat om meel te malen voor dit makkelijke en voedzame maal.

De speciale tentoonstelling op de graanzolder vertelt een gevarieerd verhaal. Aan de hand van de ingrediënten die nodig zijn voor de traditionele pannenkoek wordt een beeld geschetst van enkele mensen van de molen en ondernemers in de wijk Klarendal uit de afgelopen anderhalve eeuw. Misschien ontmoet u oude bekenden of herkent u de hedendaagse ondernemers in de wijk?

Alleen Molen de Kroon heeft door de jaren heen al deze mensen en gebeurtenissen van de expositie kunnen waarnemen: ‘Als de molen kon praten … zou je wat horen’ aldus de zoon van de laatste beroepsmolenaar Reijmes.

De tentoonstelling werd na het ridderen van bestuurslid Martin Brouwer officieel geopend op 11 december 2020.

Share