Een nostalgische pannenkoek in een gezond jasje

Vanwege het jubileumjaar 2020 waar Molen de Kroon exact 150 jaar in het hart van de Arnhemse wijk Klarendal staat te pronken, is er een ‘Ode aan de Klarendalse pannenkoek’ gemaakt: een tentoonstelling kijkt naar ondernemers vroeger en ondernemers nu en rondt af met een hip hapje van Estée Stroker.

Pannenkoek 20.20

Arnhemse chef-kok Estée Strooker opende als 20 jarige tien jaar geleden restaurant ’t Amusement aan het Roermondplein, na bekendheid te hebben gekregen door haar optredens in kookprogramma’s op televisie. In 2018  volgde haar tweede zaak Eetwinkel STROOM aan het randje van Klarendal. Haar filosofie is vers, gezond, puur en ambachtelijk; er worden altijd seizoensafhankelijke groentes geïntegreerd in de maaltijden waardoor gasten een klein beetje stilstaan bij de huidige voedselindustrie. In Eetwinkel STROOM zijn voor ontbijt, lunch of diner altijd lokale producten in de recepten verwerkt. Estée ontwikkelde speciaal voor Molen de Kroon een feestelijk pannenkoek hapje. Pannenkoeken zijn voor haar nostalgie, dus zij startte met de pannenkoek van haar moeder die vroeger spinazie in het beslag verwerkte. Het resultaat is deels klassiek en deels een eigen invulling: gezond en authentiek.

Ode aan de Klarendalse pannenkoek

Het verhaal van Estée is een onderdeel van een speciale tentoonstelling gemaakt ter ere van het 150 jarig bestaan van de Klarendalse molen: Pannenkoeken worden al eeuwen lang gegeten, terwijl Molen de Kroon pas 150 jaar in het hart van Klarendal staat om meel te malen voor dit makkelijke en voedzame maal.

De speciale tentoonstelling op de graanzolder vertelt een gevarieerd verhaal. Aan de hand van de ingrediënten die nodig zijn voor de traditionele pannenkoek wordt een beeld geschetst van enkele mensen van de molen en ondernemers in de wijk Klarendal uit de afgelopen anderhalve eeuw. Misschien ontmoet u oude bekenden of herkent u de hedendaagse ondernemers in de wijk?

Alleen Molen de Kroon heeft door de jaren heen al deze mensen en gebeurtenissen van de expositie kunnen waarnemen: ‘Als de molen kon praten … zou je wat horen’ aldus de zoon van de laatste beroepsmolenaar Reijmes.

De tentoonstelling werd na het ridderen van bestuurslid Martin Brouwer officieel geopend op 11 december 2020.

Share