Theaterwerkplaats de Zaal: ‘Een flinke tegenwind, kracht 10’

Wijkkrant Klarendal moet even de grens over; Theaterwerkplaats de Zaal aan de Nijhoffstraat in Sint Marten zit in nood. Weliswaar in de andere wijk, maar toch zeker geen onbelangrijke plek voor diverse theater en dansliefhebbers in onze wijk. Wijkkrant Klarendal wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Theaterwerkplaats de Zaal is in het leven geroepen door Peter Löhr, regisseur en docent theater. Hij zocht met zijn eigen theatergroep De Geheime Goudvis onderdak en kon vier jaar geleden een zaal huren aan de Nijhoffstraat nr. 42, een voormalige locatie van de dansacademie waar meerdere kunstenaars tijdelijk zijn gehuisvest. Let wel, tijdelijk. Dit gebouw valt onder het HKA terrein wat vroeger of later op de schop gaat.

Cultureel verzamelpand in een oud dependance van de dansacademie

Maar er bleken meerdere gezelschappen dakloos te zijn. Zo ontstond Theaterwerkplaats de Zaal; een goede plek met repetitie mogelijkheden, opgebouwd met eigen middelen en op vrijwillige basis, met inzet van veel Arnhemse professionele theater en dans makers. Een bruisende werkplaats met goede faciliteiten waar wekelijks meer dan 100 amateur en professionele spelers werken en repeteren. Er is ook nog een goede samenwerking met Artez en Rijn IJssel waarvan studenten repeteren en stage lopen.

Uit de voegen

Anderhalf jaar geleden kwam Mieke Hendrikse Peter helpen – wijkkrant Klarendal interviewde haar eerder vanwege het Arnhems Theaterlab en D’Arte Cultuurscouts – en werd Theaterwerkplaats de Zaal een stichting. Er werd in die tijd vanuit de gemeente in een meerjarenplan vanuit afdeling cultuur gesproken, over een ontbrekende plek waar jonge makers laagdrempelig kunnen experimenteren, ontdekken en zich kunnen ontwikkelen. Een stimulans; ondertussen zijn er acht vaste ‘huisgenoten’ van de Zaal en stonden er komend seizoen meer dan 70 voorstellingen gepland. Zo repeteert Pim Grooten er met haar Arnhemse Fools en kon zij daar met haar buurttheater onderdak vinden, zo maakt ook Carolijn Leisink dankbaar gebruik van de Zaal met haar jongerentheatergroep CACTUS, zo faciliteert de Zaal al vanaf 2005 de een of het andere Wijken voor Kunst initiatief; allemaal voor bewoners van Klarendal. De Zaal barste enigszins uit zijn voegen vanwege de grote vraag. Daarom huurden zij per 1 september het gymzaaltje in de leegstaande kleuterschool van de Sint Jansschool aan de Sint Janskerkstraat, als extra repetitieruimte.

Politiek

Maar toen kwam het slechte nieuws. In de eerste week van september werd in de Gelderlander genoemd dat Theaterwerkplaats de Zaal buiten de boot valt in het voorstel van de wethouder van Cultuur voor de podiumkunst nota van de komende drie jaar. Oeps. Zonder de gemeente word het moeilijk om serieus verder te gaan, en zonder de gemeente is het een stuk moeilijker om bij de diverse fondsen aan te kloppen. In een nieuwsbrief van die dag schrijft Peter Löhr: “De kans is vrij groot dat De Zaal dicht gaat. De gemeente is niet geïnteresseerd in kleinschalige succesvolle culturele initiatieven. Duidelijk. Dan niet. Hoeven we ons ook niet druk te maken over een verhuizing. Met ons komen ook acht ‘huisgenoten’ op straat. Arnhem verdient niet beter. Al die dans- en theatermakers, al onze bezoekers en alle professionele en amateurspelers wel.”

Naar smaakje opening seizoen

Een week daarna zou De Zaal zijn theaterseizoen officieel openen, een avond waarop alle ‘huisgenoten’ zich aan de diverse genodigden zouden voorstellen. De feestelijke opening van een veelbelovend seizoen had al een naar smaakje gekregen. Er kwam alleen daags voor deze avond óók nog waarschuwing van de verhuurder; de ruimte is verhuurd als repetitieruimte en niet als voorstellingsruimte. Voor een voorstelling – in het gebouw mogen sowieso niet meer dan 50 personen tegelijk aanwezig zijn – dienen vergunningen aangevraagd te worden. Maar hoe bekostig je die als jouw initiatief financieel niet wordt gesteund door de gemeente? De feestelijke avond ging wel door, maar kreeg nóg een naarder smaakje.

Einde culturele broedplaats

De Zaal is heeft na deze avond alles direct op een laag pitje gezet. Diverse voorstellingen zijn afgelast, het gymzaaltje wordt waarschijnlijk al weer opgeheven en vele partijen zijn in afwachting over hoe de toekomst er uit gaat zien. De Kadernota Podiumkunst was tenslotte een concept. Daarom heeft de bestuursvoorzitter van de stichting – Vincent Lépinasse – gesproken in de commissie vergadering van 22 september: “Ook de gemeente heeft het belang van een culturele broedplaats als De Zaal reeds is 2006 onderkend, maar lijkt nu het er om gaat niet thuis te geven. Arnhem pretendeert een podiumstad te zijn. Dan ben ik benieuwd waar die honderden dans- en theaterrepetities en voorstellingen naartoe zullen gaan? Waar de studenten en afgestudeerden van de verschillende culturele opleidingen in Arnhem hun ei kwijt kunnen als wij niet instaat worden gesteld de menskracht te leveren voor het beheren en faciliteren van de ruimtes.” Vincent eindigde uiteraard met het dringende verzoek De Zaal tegen een bescheiden bedrag alsnog mee te nemen in de nota.

Op 3 november wordt dit onderwerp besproken in de Raad. Peter: “Bij de gemeente waait er om de vier jaar een andere wind. Nu een flinke tegenwind, kracht 10. Cultuur is klaarblijkelijk nu niet belangrijk genoeg.” Op 10 november besluit de gemeente definitief.

—–

Dit bericht is gepubliceerd geweest in de zesde wijkkrant van 2008.

Share