‘Wij mensen weten maar heel weinig…’

Als pas afgestudeerde jongeman had hij al eens een groep boswachters uit Engeland ontvangen in park Sonsbeek. De voorman droeg een groen pak en had een baard. ‘Dat wil ik ook!’ dacht Jeroen Glissenaar. Hij loopt daar al vierentwintig jaar rond, maar mag zich sinds het jaar 2000 ook officieel beheerder van het mooiste park van Nederland noemen. Boswachter dus, in het groen én met baard.

Vroeger

Wat wisten we nog niet wist van Park Sonsbeek? Een heleboel! Jeroen kan er uren over praten. Dus wordt er tijdens een lezing een selectie uit zijn kennis gemaakt om over te vertellen. Over de oorsprong van het park; VOC heren van adel legden het aan om ’s zomers te kunnen komen jagen. Over de oorspronkelijke kosten van de villa op de Hartjesberg en de inrichting van baron van Heeckeren, over wisselingen van eigenaren, economische motivaties en hoe eerst het park bestond en toen pas de wijken er omheen werden gebouwd. Het voert hier te ver, dus lees er meer over op bijvoorbeeld Wikipedia. Maar nu, nu is het park van iedereen.

Vereniging

En aan Jeroen de taak om tijdens zijn dagelijkse rondgangen dat in goede banen te leiden. Daarvoor bestaat er een interessant netwerk. In de jaren ’90 lag het park er niet zo best bij. Toen is de vereniging Vrienden van Sonsbeek opgericht. De leden hadden niet al te veel vertrouwen in de aanpak van de gemeente Arnhem in die jaren. Ondertussen is het park opgeknapt en bestaat de vereniging uit 800 actieve leden! Ook is er een officiële schouw van profs die waken over het park. Zonder deze twee partijen wordt er geen enkele beslissing genomen over een ingreep in het park, zoals het kappen van een boom.

Veel functies

Het park heeft ondertussen meerdere functies gekregen. Presikhaaf Groenvoorzieningen helpt met vuilnisbakken en onderhoud, vrijwilligers van IVN helpen daarbij, Jeroen begeleidt ook taakstrafjongeren voor dagelijkse werkzaamheden en citymarketeers bieden het park als ruimte voor verkoeling, sport & spel, natuur & cultuur. Zo’n twintig jaar geleden kwamen er misschien 100 mensen per dag in het park, vandaag zijn dat er gerust 1000, om nog maar niet te spreken over de dagen dat alle evenementen er draaien. Dan kan het park er 10.000 herbergen.

Veel praten

Jeroen is overtuigd van de goedheid van bezoekers. ‘Iedereen vertelt iets over het park. Jongelui komen chillen en willen eigenlijk met rust gelaten worden. Maar de natuur doet weldegelijk iets met hen. Als je hen (en anderen) uitleg geeft, verandert hun gedrag vanzelf. Natuur geeft ook kinderen goede eigenschappen.’ Hij leest ook de meest mogelijk onderzoeken over de relatie tussen gedrag van mensen en de natuur. ‘Wij weten maar heel weinig… Ik praat als boswachter liever het hele jaar met liefde en kennis over het park, dan dat ik bomen ga hakken!’

Beukenkathedraal

En dan hebben we hier nog niet geschreven over de geschiedenis van de bomen, wat er met het hout gebeurt, wat Brasserie de Boerderij oorspronkelijk was, het Watermuseum…  Hij liet zich in ieder geval graag fotograferen in de ‘beukenkathedraal’ van het park – ofwel het beukenhallenbos (‘de zuilen van Sonsbeek‘), één van zijn favoriete plekken.

Nog meer praten

Jeroen Glissenaar is een veelgevraagd spreker. Zo werd hij al meerdere malen geïnterviewd door RTV Arnhem en sprak bij zowel het Inspiratiehuis als TedEX Arnhem. Wij hoorden hem aan als ‘Hommelse gast’ in de Nieuwe Hommel. Vorige week was de laatste editie van voor de zomervakantie.

Share