Pieter Pennings, ambassadeur MbdB

“Zonder versterking vraagt om subtieler spelen. Je wordt daarmee uitgedaagd dichter bij jezelf te komen.”

Percussionist Pieter Pennings geeft Afrikaanse percussieworksops en speelt bij Banda Exota, een zesmansformatie met swingende muziek uit alle werelddelen waar je moeilijk bij stil kunt zitten. Zij gaan zich aanmelden voor de vierde editie van Muziek bij de Buren. “Muziek bij de Buren past ons wel!”, aldus Pieter.

Met de band heeft Pieter alle edities mee gedaan. “Het is altijd een avontuur! Of het nou in een buurthuis of in een bejaardentehuis is; we gaan staan en zien wat er gebeurt. Het zijn absoluut feestjes geweest. Er ontstaat een onverwachte energie die je niet kunt bedenken.” Pieter heeft er met zijn bandleden alle keren wat leuks van gemaakt door uit te gaan van de eigen muziek. Maar vorig jaar in een huiskamer aan de Amsterdamseweg was duidelijk anders: “Het waren superaardige mensen die er zelf alles aan deden om het uit de verf te laten komen. Zij hadden in de kamer zoveel mogelijk aan de kant geschoven en wij krompen in. Dat had zijn charme. We voelden ons enorm welkom en zagen alleen maar blije koppen.”

Pieter houdt van lol maken tijdens een optreden en dollen met het publiek. “In een huiskamer is dat natuurlijk enorm toepasbaar, je kunt met een meter afstand niet om de mensen heen en het ontstaat dan ook heel gemakkelijk. Dat rechtstreekse contact is heel speciaal. Het wordt dubbel zo’n feestje als de gastheer dat ook wil!”

Normaliter speelt de band versterkt, maar tijdens Muziek bij de Buren heeft alleen de zanger lichte versterking. “Hoe groter het podium, hoe groter de buffer. Maar die valt weg in een huiskamer en dan hoor je alle geluiden ook nog eens heel intens. Dat dwingt je om subtieler te spelen en af te stemmen. Dat daagt je als muzikant uit om dichter bij jezelf te komen.”

Lees meer over Pieter op Pepercussie,  en over Banda Exota

Dit artikel is geschreven voor stichting Muziek bij de Buren

Bewaren

Share