‘Van alle stof is iets moois te maken’

“Dagbestedingsplekken? Dat kan niet meer! Iedereen is in staat om op zijn manier een steentje bij te dragen.”

Op de hoek van de Klarendalseweg en de Willemstraat, zit sinds enkele maanden Studio Klare Taal: theaterkostuums, styling, decor. Tijdens evenementen gaat de winkel ook open, zoals aankomende zaterdag. Drijvende kracht achter dit atelier is Juno Lefèvre. Ze werkt er officieel maar 28 uur, in de praktijk is dat iets meer… Het is de baan van haar leven.

Tussen de modewinkels

Midden in het Modekwartier van Klarendal  is het betreffende pand al enkele jaren gehuurd door Driestroom, zorg en ondersteuning aan mensen met en zonder handicap. Er heeft al eerder een atelier in gezeten, maar zoekend naar een alternatief heeft het ook een tijd leeg gestaan. Enkele panden verderop was Juno Lefèvre neergestreken bij Mode met een Missie, een naaiatelier wat werkt met kwetsbare groepen. Na jaren werken in de detailhandel, de commerciële wereld en mensen als wandelende portemonnee moeten zien, was zij toe aan iets nieuws. Bij Mode met een Missie kwam ze er weer aan toe om iets te creëren met inhoud; Juno heeft tenslotte HKU mode gedaan.

Kostuums

En daar kwam Theater Klare Taal binnen (eveneens een Driestroom initiatief), met het verzoek om kostuums te maken voor een voorstelling. Daarna ontstond eigenlijk de wens om als theatergezelschap een eigen kostuum ontwerpster te hebben, en  zo werd Studio Klare Taal acht maanden geleden geboren.

Juno begeleidt in de studio mensen met een kwetsbare achtergrond, stagiaires en vrijwilligers die allen helpen de ideeën van het atelier uit te voeren. In de eerste plaats de kostuums voor Theater Klare Taal, maar ondertussen krijgt de studio ook allerlei andere opdrachten binnen voor zowel gezelschappen, bedrijven als particulieren.

Materiaal

Juno struint alle tweedehands kledingzaken in de regio af om aan mooi materiaal te komen wat ze kan vermaken of veranderen. Ook de stoffen die ze koopt moeten natuurlijke materialen zijn. Het liefst zou ze ook biologische en ecologische materialen gebruiken, maar nu is dat nog te duur. Nu heeft Driestroom dan budget voor materialen, maar Juno heeft wel de ambitie om het atelier zelfstandiger te kunnen laten draaien zonder winstoogmerk.

Studio Klare Taal is een ‘werkpost’, zoals de plekken heten waar vanwege de WMO wet mensen met een afstand dagelijks naar toe gaan. Van het oude begrip ‘dagbestedingsplekken’ wil Juno dan ook niets weten, “Dat kan niet meer! Iedereen is in staat om op zijn manier een steentje bij te dragen.”

Atelier of winkel?

Het pand is verdeeld in twee ruimtes met zelfs twee ingangen. Beide ruimtes zijn nodig om atelier te houden. Maar tijdens evenementen gaan de deuren van het hoekpand open: in rustigere periodes ontwerpt Juno zo veel  (“Van alle stof kunnen we iets moois maken!”) dat er genoeg op de plank ligt om de winkel pop-up te vullen. Deze zaterdag is dus Klarendalseweg 456 open tijdens de stock sale in het Modekwartier! Maar ook als de winkel niet officieel open is: Juno vindt het altijd leuk om over haar werkplek te vertellen. Je bent dus altijd welkom maandag t/m vrijdag tussen 09.00u en 16.00u.

Op de foto: Juno in de winkel met hele leuke producten uit de studio! Maandag wordt het daar weer omgebouwd tot atelier.

Dit artikel is een voorproefje op een uitgebreider artikel voor Wijkkrant Klarendal

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share