Wijksieraad: oud en nieuw Klarendal samen brengen

Sinds begin februari hangen er ter hoogte van de Kapel drie mooie cirkels boven de Klarendalseweg, aan de kabels die daar bevestigd zijn voor de jaarlijkse kerstverlichting.  Ze zijn van de hand van Klarendals kunstenaar Marcel Smink, als proef.

Gouden Piramide

Dit initiatief is van ondernemersvereniging DOCKS. Enkele jaren geleden won Volkshuisvesting Arnhem voor het Modekwartier de Gouden Piramide, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Een deel van dat geld is gegeven aan de ondernemersvereniging en niet direct uit gegeven. DOCKS is op zoek gegaan naar een duurzaam idee voor het Modekwartier.

Zij vroegen Marcel daarover mee te denken. Marcel is sinds zijn kunstacademie inwoner van Arnhem, waarvan al weer bijna 20 jaar in Klarendal. Als kunstenaar laat hij zich altijd inspireren door de locatie waar het werk gemaakt moet worden. Zijn openbare werken zijn vooral in het westen van het land te zien. In Arnhem kennen we Marcel van ‘de sfinx van Arnhem’ onder aan de John Frostbrug ter hoogte van het oude Coberco terrein.

Verbinding

Meedenkend met de leden van DOCKS kwam al snel naar voren dat op de economische as van de wijk meer eenheid zou moeten zijn, een duidelijke verbinding van het begin naar het einde van de straat. De kabels voor de kerstverlichting hangen er het hele jaar terwijl die maar een korte periode worden gebruikt. Waarom niet de rest van het jaar ook?

Marcel bedacht er dit werk. “Oud en nieuw Klarendal komen er in samen. Het is handwerk, en de bedoeling is dat inwoners van Klarendal dat ook zelf gaan maken waardoor het een kunstwerk wordt waaraan oude en nieuwe Klarendallers samen hebben gewerkt.” Het handwerk doet denken aan het ouderwetse borduurwerk, zoals kanten kleedjes. De link naar het nieuwe Klarendal is dat dit handwerk tegelijk een ambacht is met een knipoog naar de creatieve ondernemers die zich nu hebben gevestigd in Klarendal.

De proef die er nu hangt, is gemaakt met van macramé: “Ik kon dat ook niet, maar de techniek is vrij eenvoudig.” Marcel ziet tegelijk een geheel netwerk. “Letterlijk, omdat de macramé ringen een netwerk zijn. Maar figuurlijk omdat ze verbindend zijn binnen zowel het Modekwartier als ook tussen de mensen die er samen aan gaan werken, zowel ondernemers als bewoners.”

Creatieve clubjes

Marcel is al gaan polsen, bij participatiewerk in het MFC, bij de breiclub Steekje Los op de Hommelstraat en heeft erg enthousiaste reacties gekregen. Ook is er eerder al een presentatie gegeven aan het bewonersoverleg. Er is toen gesproken over hoe de plannen kenbaar te maken aan de wijkbewoners. Zo is er bijvoorbeeld nagedacht over een huis-aan-huis foldertje, maar er is gekozen om zichtbaar een proefmodel boven de Klarendalseweg te hangen. Ook reacties op de Facebookpagina van Klarendal waren direct allemaal positief. “Ik hoop dat het plan zich zo uitrolt. Ik zoek nog naar een werkplek en zie dan graag allerlei creatieve clubjes ontstaan die aan de ringen werken. In groepsverband, want individueel is wel hoog gegrepen om één zo’n ring te maken. Maar dat mág natuurlijk wel! Stel je voor dat in de toekomst bewoners voorbij lopend kunnen zeggen ‘Kijk! Dat heb ik gemaakt!’. Een wijksieraad, door de wijk gemaakt. Bijzonder en uniek.”

Dit artikel is op verzoek van ondernemersvereniging DOCKS gemaakt en gepubliceerd op de voorpagina van Wijkkrant Klarendal.

Share