Muziek bij de Buren: ‘Je leert je stad kennen’

Muziek bij de Buren? Ja, daar had John Holtackers wel eens van gehoord. Vorig jaar op de tweede zondag van december bezocht hij het evenement voor het eerst. Hij kreeg hij een oude vriendin op bezoek waar hij iets leuks mee wilde gaan doen en wist dat zij van muziek hield. John zelf ook wel, maar zonder specifieke smaak. Het leek hem in ieder geval een leuk uitje en zodoende spitte hij het programma door om de middag te vullen.

Molen de Kroon

John startte bij Molen de Kroon. Als voorzitter van de stichting die de Klarendalse molen sinds enkele jaren runt, was hij benieuwd hoe de vrijwilligers daar het evenement op hadden gepakt. John was blij verrast te zien dat de molen, die in 2016 voor het eerst als locatie deelnam, enorm gezellig werd bezocht op de twee verdiepingen waar muziek klonk. Een gemoedelijke toestand door de dag heen; zo ziet hij de molen graag!

Architectuur en netwerk

John heeft dan geen specifieke muzieksmaak, toch wilde hij graag naar de Bakenbergseweg waar een Beatles tribute band stond geprogrammeerd. Los van de heerlijke muziek, raakte John aan de praat met de gastheer over het prachtige huis waar zij op bezoek waren. Pratend over de architect van het huis, tipte de gastheer John dan ook een kijkje te gaan nemen op de Joris van der Haagenlaan, waar een deelnemend huis stond van dezelfde architect. En daar woont meneer Vierdag die op dat moment actief was in iets wat ook John’s interesse had, het referendum rondom Meinerswijk. ‘We werden vriendelijk ontvangen en babbelden uitgebreid over het referendum. Muziek? Oh, dat weet ik niet meer… De aandacht was even verlegd!’ lacht John.

Oude woning

In de jaren 80 woonde John aan de Apeldoornseweg, het huis waar zijn zonen zijn geboren. ‘Ik had het adres zien staan in het programma, dus benieuwd naar mijn oude woning had ik echt als voornemen daar een kijkje te gaan nemen.’ Het huis is ondertussen drie eigenaren verder en met respect voor het karakter van het huis, is er veel aan veranderd. De huidige eigenaar heeft – heel spannend! – ook een schuilkelder achter in de tuin ontdekt. John: ‘Maar oh, ik heb heimwee naar die plafonds van drie meter hoog; wát een verschil met de flat waar ik nu in woon. Ik had hier nooit weg moeten gaan, en dat is niet gelogen!’

De willekeurige bezoeker

Zonder dus specifiek muziekliefhebber te zijn, was aan het einde van de dag John’s gezonde nieuwsgierigheid gesust en zijn netwerk en kennis over Arnhem en haar actualiteit verrijkt. ‘Als willekeurige bezoeker leer je je stad beter kennen, bekijk je andermans huizen aan de binnenkant én ontmoet je mensen; dit is zeker een toegevoegde waarde van het evenement. Dat er zoveel lokaal muzikaal talent te horen is, dat is mooi meegenomen.’

 

Dit artikel is geschreven voor de editie van 2017 en zowel online als in de programmakrant gebruikt.

Bewaren

Share