Eigentijdse Soldaat van Oranje

Daar waar meerdere Klarendalse bewoners voor hun dienstbare werkzaamheden voor de samenleving al lintjes hebben ontvangen van de burgemeester, en waar  ook al een geridderd burger rond loopt, is de wijk nu ook een SOLDAAT van Oranje rijker.  Daar is geen burgemeester aan te pas gekomen, maar mevrouw Karin Hazelhoff Roelfzema – de weduwe van de échte Soldaat van Oranje. Om te beginnen is Carolijn Leisink van Theatergroep Cactus één van de eerste twee eigentijdse Soldaten van Oranje in Nederland, op 17 september ontving zij totaal onvoorbereid deze oorkonde van mevrouw Hazelhoff Roelfzema. Wat ging daar aan vooraf?

Maatschappelijk theater

Theatergroep Cactus is in 2005 uitgerold uit de afstudeervoorstelling van de DDV (Docent Dramatische Vorming van ArtEZ) van Carolijn. Zij had er een aantal jongeren voor geworven en het enthousiasme was zó groot, dat de groep jongeren met haar door wilde. Carolijn ging op zoek naar financiële middelen, kreeg al snel hulp van o.a. Wijkwinkel Klarendal, het Fonds Samenleving van de gemeente en is ondertussen een stichting geworden om in deze vorm makkelijker geld aan te kunnen vragen bij de diverse fondsen. Wat is Cactus? “Cactus is een theatergroep van en voor jongeren met diverse culturele achtergronden. Zij maken een voorstelling over maatschappelijke onderwerpen; ik kies een thema, zij gaan aan de gang met opdrachten en improvisatie, eigen inbreng en situaties uit repetities worden uiteindelijk weer door mij bij elkaar geregisseerd.” Carolijn is dus drama docent en regisseur. “Maar ik ben zó betrokken bij deze jongeren, dat ik ze vaak begeleid naar een uitkering, of naar scholing. Het is fantastisch om te zien dat jongeren waarbij het soms bijna mis gaat, een hobby krijgen en talent ontwikkelen. Ze ontdekken van alles in zichzelf en krijgen zelfvertrouwen. Veel van de jongeren gaan dan ook door in creatieve opleidingen; SPW, video, New Arts, Theaterschool… Theater maken is leuk, maar zo iets sociaal er mee doen maakt het nóg leuker.”

Musical

Het bestuur van de stichting had Cactus aangemeld om in aanmerking te komen voor “Appeltjes van Oranje”, een prestigeprijs mét een geldbedrag dat het Oranjefonds jaarlijks aan drie initiatieven uitreikt die sociale samenhang en participatie bevorderen. Carolijn en bestuur gingen wel naar de uitreiking, maar vielen helaas niet in de prijzen. Toch werd het initiatief van Theatergroep Cactus door medewerkers van het Oranjefonds gezien; enkele weken later heeft Carolijn op hun verzoek een workshop verzorgd. “Ze vonden Cactus zó leuk! En als leuke beloning boden ze mij en een aantal trouwe spelers aan om naar de musical Soldaat van Oranje te gaan. Maar ja, ik zou op die dag tijdens Wijken voor Kunst de première hebben van  de film ‘Klarendalse Vrouwen’ waar de hele zomer aan was gewerkt. Dus ik heb dat vriendelijk afgewezen.”

Geheime voorbereidingen

Die uitnodiging was niet voor niets. Want de musical Soldaat van Oranje heeft wel degelijk iets te maken met het Oranjefonds. De producenten van de musical hebben namelijk een fonds binnen een fonds  opgericht; met het Fonds Soldaat van Oranje steunt het Oranje Fonds initiatieven van jonge mensen die, net als de Soldaat van Oranje, een probleem in de samenleving te lijf gaan. Op zaterdag 17 september stond Carolijn klaar bij de Albert Heijn in Klarendal om alles voor de première te organiseren. “Mijn zus had al gebeld dat ik iets moois aan moest doen, mijn vader vond ik ook al zo neurotisch doen. Ik werd gewoon meegenomen! Ik zag gelukkig dat de organisatie van de première goed was voorbereid en kon dus met een gerust hart weg. Maar ik snapte er niets van. We reden helemaal naar Leiden en bekeken de musical. Superindrukwekkend, ik dacht nog ‘Dus dit is waar het om gaat, een leuk dagje uit’. Na de voorstelling gingen opeens allemaal mensen foto’s van mij maken en kwam die mevrouw Hazelhoff Roelfzema naar me toe…. Pas toen kreeg ik een vermoeden.”

Boost

Voor Carolijn ging alles vervolgens een beetje in een roes aan haar voorbij. “Toen ik ’s avonds thuis kwam bij mijn ouders, zat die huiskamer ook al helemaal vol! Ik vond het een beetje onwerkelijk wat me was overkomen.” Aan deze oorkonde zit een bedrag van € 5000,00 gekoppeld. “Ik mag er mee doen wat ik zelf wil, in tegenstelling tot een projectaanvraag. Ik wil gaan werken aan een nieuwe voorstelling ‘Nieuw in Nederland’. Maar het is vooral een leuke boost die me energie geeft om weer door te gaan.”

Dit artikel is geschreven voor Wijkkrant Klarendal.

Bewaren

Bewaren

Share