Werkbezoek Alexander Pechtold

Alexander Pechtold kwam langs in Klarendal. Ik – samen met een aantal andere bewoners en beroepskrachten werkzaam in de wijk – ontmoette hem voor de vierde keer. Alhoewel, daar was ook weer even discussie over. Heeft hij sinds 2007 wel zo veel bezoeken afgelegd? Ik kan me er drie in ieder geval herinneren.

PROGAMMA

Van tevoren bedenken ze in de wijkwinkel in ieder geval altijd een programma voor zo’n bezoek; kennis maken met koffie (hoewel het toch meestal een vrij trouwe club bewoners is die zich kan melden), rondje lopen door de wijk met een aantal stoppunten om nader toe te lichten en onderweg wordt het bezoek bekogeld met informatie; iedereen wil wel wat vertellen aan Alexander Pechtold. En ik vraag me altijd af waarom voor zo’n rondleiding vooral de succesverhalen worden geprogrammeerd.

ADOPTIE

Hij komt eens in de zoveel tijd omdat hij officieel de adoptiepoliticus van de wijk is. Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) heeft 15 jaar geleden het project Wijkadoptie Kamerleden bedacht, Pechtold heeft – zoals gezegd – sinds 2007 Klarendal onder zijn hoede. Volgens het LSA lukt het vaak om een adoptierelatie op te bouwen die jaren standhoudt. Die van Klarendal en Alexander Pechtold begint daar wel op te lijken; hij tweet niet voor niets dat hij en de wijk ‘elkaar’ hebben geadopteerd.

BEST GEMOEDELIJK

In de praktijk komt zo’n adoptierelatie neer op werkbezoeken en een enkele keer pikt hij geluiden op – of worden hem geluiden toegestuurd vanuit de wijk –  waardoor er een kamer-vraag gesteld kan worden. Dan voel je dat zo’n relatie wel zin zou kunnen hebben. Verder is zo’n adoptierelatie gewoon leuk: Alexander luistert goed en vertaalt politiek jargon helder, het is een prettig gevoel dat hij ons kent en zich verbonden genoeg voelt; hij vraagt zich af hoe het Modekwartier eigenlijk valt bij (oorspronkelijke) bewoners; belooft een beterschapskaartje te sturen naar voormalig buurtmeester Toon wiens gezondheid er slecht aan toe is; spontane ontmoetingen op straat gaan erg leuk (zie foto, mevrouw stelt zich voor als Arnhems meisje en vraagt wat meneer Pechtold hier komt doen) en er heerst een ontspannen sfeer.

BETEKENIS

En wij maar hopen dat dit iets binnen de Haagse politiek kan betekenen. In deze bezuinigingstijden in ieder geval niet; “Dit kabinet heeft de wijkenaanpak absoluut niet als speerpunt in zijn coalitieaccoord, het zijn gure tijden” aldus Alexander Pechtold. Dus wij kunnen onze zorgen wel uiten over alle energie die er in de wijk is gestopt, en ons afvragen of die resultaten wel gehandhaafd kunnen blijven zodat de wijk niet weer terugvalt in een aandachtswijk; Alexander Pechtold schijnt niet meer te kunnen doen dan die zorgen met ons delen.

ELDERS OP HET WEB

Op 21 november was in ieder geval ook TV Gelderland er als de pinken bij (link werkt helaas niet meer) en maakte ik een verslag op Klarendal.nl

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share