Twitteren voor een manifest

Zaterdag de 10e is het druk in Arnhem, daarna blijft het druk op internet. Het LSA organiseerde zijn jaarlijkse Bewonersdag in Arnhem, er kwamen bezoekers uit heel het land uit veel aandachtswijken. Doel van de dag: minister Donner een manifest overhandigen. Want hij mag dan wel vinden dat bewoners een sleutelrol moeten krijgen, die bewoners hebben dan ook hun voorwaarden.

VERWERKING MATERIAAL

Daags daarna ben ik druk. Ik ben met meerdere petten op deze dag ingegaan: ik ben zo’n actieve bewoner met hart voor zijn wijk, ik ben blogger bij Arnhem.dichtbij, ik was programma onderdeel als bestuur en organisatie van Wijken voor Kunst en ik begin meer te Twitteren. Oh ja, en ik fotografeer ook eens wat… Al dat materiaal wil ik de dagen daarna verwerken op allerlei kanalen waar hier boven naar toe gelinkt is. Ik heb meerderen zo in de weer gezien; camera, smartphone, notitieblok… Je vraagt je af waar het blijft.

TWITTER

Ik ben onder de indruk van de manier waarop alles is georganiseerd, en dan bedoel ik vooral de digitale kanalen. Iedere bezoeker kreeg een badge omgehangen met het verzoek te mailen naar info@lsabewoners.nl, te sms-sen naar een bepaald telefoonnummer en te twitteren naar @LSABewoners met #lbd11. Al die input gaat naar de eindredactie om tot dat manifest te komen. Ik Twitter mee. Maar meer tweet ik quotes van sprekers; zoals Gerrit Breeman – directeur Volkshuisvesting Arnhem – bevlogen spreekt over wijkontwikkeling “Wijkontwikkeling alléén mogelijk als er draagvlak is bij bewoners” en “Niet alleen politici en corporaties kunnen Wijkontwikkeling vormgeven”; zoals wethouder Henk Kok spreekt over zijn boosheid naar het kabinet dat tien jaar geld voor wijkaanpak beschikbaar zou stellen maar het werden er maar drie – en dan nu “Wijkaanpak 2.0”.

TRENDING TOPIC

#lbd11 werd wel een trendic topic, dat wil dan zeggen (voor mij nog relatief nieuw) onder de meest besproken onderwerpen in Nederland van de dag. Daar verdienen waarschijnlijk ook mensen hun brood mee… Maar zie de tweets met #lbd11 maar eens op rij! Ik ben dan nieuwsgierig wat zo’n redactie met mijn tweets heeft gedaan, kwamen die ergens terrecht?

HET MANIFEST

Om 15.00u ’s middags komt minister Piet Hein Donner (voor zo lang hij nog minister is) het Manifest van de Actieve Bewoner in ontvangst nemen. Alle fotografen er natuurlijk bovenop. Ik heb nog leuke onderonsjes met Hans Broekhuizen – fotograaf van de Gelderlander. Hij maakte een prachtige plaat waarbij de uitdrukking van Donner zei: “Ik kan er ook allemaal niets aan doen!” maar die foto heb ik vooralsnog niet terug gezien. Mij kijkt Donner nog even recht in de camera. “Burgerparticipatie moet overheidsparticipatie worden” stelde hij daarna in zijn toespraak, maar zijn blik straalt dat niet echt uit. Zijn toespraak klinkt trouwens prima, bijna té prima. Ik ben benieuwd wat zijn wérkelijke reactie op het manifest gaat worden.

HASHTAG

Met die hashtag #lbd11 heb ik maar wel allerlei materiaal vergaard om verslag te doen en te linken naar updates na deze dag. Heb ik nou meegedaan aan crowdsourcing? En Piet Hein Donner? Die spreekt dan misschien mooi, maar hij crowdsourced mooi niet mee. De hashtag #lbd11 komt onder zijn tweets in ieder geval niet voor…

Share