Bosnië in de wijk

Ik ben deze week aan het werk geweest voor Rijnstad, een opdracht die al wat langer loopt: de samenstelling van een beeldbank om de activiteiten van het bedrijf te verbeelden. Nu ging het om ‘wijkwerk’; op wat voor manieren zorgt Rijnstad er voor dat burgers op de één of andere manier participeren.

PARTICIPATIEWERK

Ik bezocht Anja in het wijkcentrum van Klarendal en ging met haar brainstormen. Een ultieme gelegenheid om participerende bewoners in beeld te krijgen was de Landen Kook Groep. Het barst van de eetclubjes in Arnhem, Klarendal heeft er ook één – om de twee weken voor € 3,50 mee eten, als je een Arnhem-card hebt voor nog minder. Ze zijn opmerkelijk goed bezocht, die eetclubjes.

DE KOK

Sali komt uit Bosnë en is ooit gevlucht naar Nederland. Als er weer eens geen kok gevonden kan worden, draait Sali weer op. Hij kookt voor meerdere clubs in de buurt, ook in Sint Marten, en heeft het er enorm mee naar zijn zin. Ook in zijn vorige leven in Bosnië was hij kok, maar hier in Nederland heeft hij er nooit mee gewerkt. Behalve dan voor die kookclubjes.

PRATEN

Sali vond het geen enkel probleem om gefotografeerd te worden. Hij was zelfs trots en houdt van de aandacht. Hoe beroerd hij na zoveel jaren Nederland ook de taal beheerst, hij houdt erg van veel kletsen. Als het even kan over Joegoslavië en de beste keuken van de wereld die dat land heeft. Want Joegoslavië is voor sommigen nog steeds een land. Hij had ook zijn vriendin bij zich deze keer; ze was voor een paar weken over. Maar ze krijgt geen verblijfsvergunning, ze kunnen niet trouwen. Sali is een Nederlander met gezondheidsproblemen die kookt voor meerdere eetclubjes in Arnhem, zijn vriendin is Bosniër en was tot voor kort werkzaam in een van de hipste kapsalons in Sarajevo. Nu is ze ontslagen.

Moeilijke LAT relatie, lijkt me dat… Maar haar toetje wat ze hier voorbereidt voor de 30 bezoekers, was om je vinger bij af te likken!

Share