De kunstzolder als tweede huis

Einde Mariënburg

Mariënburgstraat nummer 12; het rijksmonument waar ooit patriciërs woonden, waar ooit vele meisjes naar school gingen, waar ooit de openbare bibliotheek in zat en waar het nu al vier decennia gonst van de  creativiteit. Het pand zal zijn vijfde nog onbekende leven gaan leiden na de zomervakantie van 2012. Voor ons tijd om met (helaas maar) vier docenten die al lang in de Mariënburgburgstraat werken, even terug te blikken; een ‘trip down memory lane’…

De zolder van Bob

Bob van de Nouweland is beeldend kunstenaar en werkt 21 jaar op de Mariënburg. Zij ervaart de zolder als haar tweede huis. Een zolder met een bijzondere energie die het gevoel versterkt bij een groep te horen. Een plek met jarenlange succesjes en teleurstellingen van cursisten van alle leeftijden. “Iedereen voelt zich hier verwelkomd. Iedereen maakt de klim, vooral die laatste trap is een onmogelijke, arriveert uitgepuft en reageert met ‘Oh! Wat een mooie plek!’.  En mensen die al langer komen, stralen ‘We zijn er weer!’ uit. De plek geeft hoog in het gebouw een gevoel los van de wereld te zijn, samen, veilig en speciaal. Dat hoge eilandje heeft ook altijd de sfeer van de lessen versterkt.”

Kamperen met de kids

Speciale herinneringen? “De zolder heeft ook risico’s met al de schuine balken. Nieuwelingen stoten, met het afstand nemen van hun werk, nog wel eens hun hoofd. Een mevrouw hield daar een hersenschudding aan over en kwam zeven weken niet opdagen. Maar de leukste dingen gebeuren met kinderen. Ik heb kinderen die vanaf hun achtste tot hun dertiende wekelijks komen. Ze zijn zich bewust van de bijzondere plek. Zo’n jaar of twee geleden tijdens pret in de les, ontstond het plan een kampeerweekend op de zolder te organiseren. ’s Nachts schilderles, geen volwassenen er bij; alles was bedacht. Ik ben er achteraan gegaan, maar stuitte op allerlei bezwaren. De denkwereld van volwassenen is dan niet door te komen en iets stiekem doen zit er ook niet meer bij. Het feest is dus niet door gegaan, maar wij hebben wekenlang een heerlijke fantasie gehad!”

De zolder op de Marienburgstraat op de valreep; het gebouw zal na de zomervakantie niet meer door het Kunstbedrijf worden gebruikt. Bob richt een nieuw lokaal in de oude Menno van Coehoornkazerne in Klarendal in.

Deze content is onderdeel van gemaakt materiaal voor de interne nieuwsbrief van Kunstbedrijf Arnhem.

Share