Gebruik maken van een afvalberg – Studio Bolder

Hiernamaals wordt Studio Bolder

Als een entree naar het Modekwartier, heeft de winkel Hiernamaals al een tijdje een wat onrustige etalage. Winkel of atelier, dat bleek de vraag. Tijd om Gregorie Bolder eens te ontmoeten in het pand met één van de mooiste puien aan de Sonsbeeksingel.

Modekwartier Arnhem, Klarendal

Gregorie heeft een coupeuse opleiding gedaan en is al meer dan twintig jaar onderneemster in de textiel en de mode. Acht jaar geleden, toen de eerste winkels in het Modekwartier openden, lanceerde zij haar label Hiernamaals op Sonsbeeksingel 96: atelier én winkel. Hiernamaals staat voor het tweede leven van tweedehands kleding die nog in prima conditie is. Kwaliteits gedragen kleding is dus feitelijk de grondstof waar Gregorie mee werkt. Ze maakt er iets nieuws van door het te verknippen en op basis van nieuwe patronen en nieuwe materialen ontstaat er een nieuw kledingstuk. Het wordt eigentijds, maar vooral altijd uniek. Met een hippe term wordt dit wel ‘upcycling’ genoemd.

Spijkerbroeken

Een jaar geleden in aanloop naar de Nacht van de Mode lanceerde Gregorie ook een denim lijn. “Zulke ideeën ontstaan door vooral uitproberen. Eerst maak ik een patroon wat ik uitprobeer met nieuwe stof, vervolgens leek denim daar een goed materiaal voor. Het is wel intensief werk, maar ontzettend leuk om te doen. Het staat dan ook dichter bij mijn verhaal” aldus Gregorie. Want over denim valt wel het één en ander te zeggen… “In derde wereldlanden wordt uitgebuit, mensen krijgen laag betaald, draaien overuren en hier worden spijkerbroeken dan duur verkocht onder een merknaam. Denim is ook in verband met verf en waterverspilling slecht voor het milieu. Maatschappelijk gezien worden mensen zich steeds meer bewust van de kledingindustrie; ik maak geen gebruik van die industrie, maar eigenlijk van een afvalberg.”

Gregorie wil echter verder. “Als spijkerbroeken (en alle andere kleding) na een seizoen overblijven van winkeliers, komen die via opkopers óf in de outletstores óf in tweedehands winkels. Zo niet, dan worden ze verbrand en dat maakt het nóg slechter. Dáár wil ik gaan tussen zitten. Nu wordt het steeds moeilijker om aan goede tweedehands kleding te komen, omdat grote ketens goedkopere kleding aanbieden van een kwaliteit waar ik niet mee wil werken. Als me het lukt om hier tussen te komen, heb ik een goede ‘grondstof’ en een fris product met een mooi verhaal.”

Studio

Hiernamaals staat alleen op een kantelpunt. De bezoekersaantallen van het Modekwartier zijn terug gelopen en dan is de oppervlakte van Sonsbeeksingel 96 best groot. Eigenlijk had zij het plan de winkel te sluiten en elders alleen nog maar atelier te houden. We zagen al groot ‘sale’ op de ruiten staan. Maar met een aantal goede mensen om zich heen heeft ze tóch besloten om de komende maanden vanaf deze plek door te gaan. Haar kledinglijn heet nu Studio Bolder (ten tijde van dit schrijven nog niet online) waar ‘Bolder Jeans’ een onderdeel van is. “We gaan wat plannen uitwerken voor samenwerking. Ik blijf beide manieren van mode maken gewoon doen.” Leuk!

Dit artikel zal ook gepubliceerd worden in wijkkrant Klarendal die 6 mei van de drukker komt.

 

Bewaren

Bewaren

Share