‘Consolideren en professionaliseren’

Michael is in zijn dagelijkse leven projectmanager en trainer ondernemerschap bij de Hogeschool van Amsterdam. Maar de ontmoeting in een zonovergoten openbare huiskamer vond plaats omdat hij de kersverse voorzitter is van buurthuis ’t Huukske in Arnhem West.

Bandbreedte

Wijkbewoners wilden het gebouw als buurthuis behouden, de verzelfstandiging door vrijwillige buurtbewoners is ondertussen gerealiseerd. Na zeven jaar keiharde inspanningen van de stichting van het eerste uur, neemt Michael vol goede moed het stokje over.

Het is in het buurthuis telkens ontdekken hoe de bandbreedte ligt. ‘Als verhuurder hanteren we verschillende tarieven; wijkgerichte, concurrerende en iets daar tussenin. Maar die mogen ook weer niet te hoog zijn, zoals ook de baromzet een bovengrens heeft. Van regels maken overheden vaak grammaticale interpretaties, dat kan soms de exploitatie en beheer van het buurthuis belemmeren.’ Michael ziet daar echter wel een uitdaging in.  ‘Ik wil vasthouden en voortzetten wat goed is en het beheer verder professionaliseren.’

Serie over ontmoetingsplekken

De ontmoeting met Michael was er één van de acht: Arnhem’s maatschappelijk vastgoed staat nogal onder druk. Hoe gaat het er daar in het kader van de participatiesamenleving in het dagelijkse leven in de wijken aan toe? Wat is wiens rol en waar ligt wiens verantwoordelijkheid om gebouwen in de stad te laten fungeren als ontmoetingsplek? Het werden acht totaal verschillende verhalen met tegelijk erg veel overeenkomsten.

Ze werden gepubliceerd op nieuwsplatform Arnhem Direct en de website Buurt & Regio.

Share